KIM: folytatódott az egyeztetés a kormány és a zsidó közösségek között az örökjáradék kifizetéséről

 Újabb megbeszélést kezdeményezett Gál András Levente kormánybiztos a zsidó vallási közösségek képviselőivel az örökjáradék kifizetésének rendjéről folytatott csütörtöki egyeztetésen

– közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM)

A közlemény szerint a megbeszélésen részt vettek az ügyben érintett magyarországi zsidó vallási közösségek vezetői, „akik egyeztették az általuk beküldött észrevételeket és esetleges véleménykülönbségeiket az örökjáradék kifizetéséről”.
Az egyeztetésen Gál András Levente hangsúlyozta, a kormány – az eddig lezajlott egyeztetésekhez hasonlóan – arra törekszik, hogy „elősegítse a megegyezést a zsidó felekezetek között, annak érdekében, hogy az örökjáradékok kifizetése minél előbb, akadálymentesen megtörténjen” – olvasható a közleményben.
A csütörtöki találkozón a felek megállapodtak a kifizetés jogcímében és jogi formájában, valamint abban, hogy január 30-án újabb egyeztetést hívnak össze, ahol a kifizetés összegszerűségének kérdéséről folytatják a megbeszélést.
A KIM korábbi közleménye szerint az egyházi örökjáradékról szóló megállapodások 1998-as megkötése óta, valamint az új egyházi törvény miatt jelentős változások történtek a hazai zsidó felekezetek szervezeti viszonyaiban. Gál András Levente legutóbb december közepén egyeztetett személyesen az ügyben