Kommerszant: Európában egyetlen megbízható gazdaság maradt

 Európában egyetlen megbízható gazdaság maradt azután, hogy a Standard & Poor’s kilenc euró övezeti tagállamot minősített le – írja a Kommerszant című orosz napilap hétfői számában.

A „Berlini hát” címmel közölt elemzés szerint a hitelminősítő döntése nem váratlan, de a szerzők több problémára is felhívják a figyelmet, az egyik éppen az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) minősítése.
A Kommerszant elemzői szerint az EFSF megdráguló hitelei különös veszélyt jelentenek Portugália és Görögország pénzügyi helyzetére.
Úgy vélik, hogy Németország nem képes sem az európai uniós, sem a nemzetközi pénzügyi rendszer stabil oszlopa szerepében kitartani, még ha akarná sem. Másrészt szerintük gond, hogy mivel a Standard & Poor’s leminősítette Franciaországot is, Párizs, ha jelképesen is, de elveszítette egyenlő rangú státuszát Németországgal az euró övezeti kérdések rendezésében. Itt az orosz elemzők a politikai hatást sokkal jelentősebbnek tartják, mint a pénzügyit.
A Kommerszant cikkírói megjegyzik: 2012.január 13-án a Standard & Poor’s megállapította, hogy 2011 nem volt az utolsó válságév.
(www.kommersant.ru/doc/1851374)