NÜB” Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete „Fájdalmas veszteség „

NÜB” Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete

Fájdalmas veszteség 

Elhunyt Hans Maršalek, a mauthauseni koncentrációs tábor túlélőinek kiemelkedő szervezője, az emlékhely egyik alapítója, az SS-láger volt főirnoka. Bécsben született. 1938-ban, az Anschluss után a Wehrmachtba behívták katonának. Prágába szökött, az ellenállás tevékeny tagja volt. 1942-ben elfogták, Mauthausenba deportálták. A fogoly „önigazgatásban” szerzett funkcióját sorstársai és bajtársai segítésére használta fel. A felszabadulás után Bécsben belügyi tisztviselő lett. Sokat dolgozott az SS-láger emlékhelyként való megőrzésén, a fogolysereg elleni rémtetteket bizonyító bűnjelek összegyűjtéséért és nyilvános bemutatásáért.

    Hans Maršalek figyelemmel kísérte az egykori magyar foglyok közösségének munkáját. Érdemes volt szavaira figyelni, emberséget, szolidaritást lehetett tanulni tőle. Míg egészsége engedte, kutatott és könyveket írt, az egykori főtáborban és a melléktáborokban is a nemzetközi megemlékezések harcos szervezője, megfontolt irányítója volt. Kilencvenhét évet élt.

    Dr. h. c. Hans Maršalek udvari tanácsost január 13-án magasrangú osztrák politikusok és egykori bajtársai bucsuztatják az Osztrák Kancellári Hivatal kongresszusi  termében. Lélekben mi is ott leszünk, emlékét megőrizzük.   

 

                                                                                          Frisch György elnök – NÜB