Megszületett a megállapodás

Megszületett a megállapodás a holokauszt túlélőinek juttatandó támogatás kifizetéséről

A mai napon dr. Gál András Levente kormánybiztos és dr. Biró Marcell közigazgatási államtitkár aláírta Szabó Györggyel, dr. Kardi Judittal és Zoltai Gusztávval a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) képviselőivel, valamint Feldmájer Péterrel, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (MAZSIHISZ) elnökével a holokauszt túlélőinek juttatandó támogatás kifizetéséről szóló új megállapodást.

A szerződésmódosításnak köszönhetően már január első felében megkezdődhet a támogatás kifizetése.

A támogatási szerződést a felek közös megegyezéssel módosították annak érdekében, hogy a MAZSÖK elszámolási kötelezettsége egyszerűsödjön, így a holokauszt Magyarországon élő túlélőinek juttatandó támogatás átutalása január első felében megkezdődhet a MAZSÖK bankszámlájára.

A szerződés módosítására alapvetően azért volt szükség, mert a Kormány és a MAZSÖK közt 2007-ben megkötött támogatási szerződés szerinti elszámolást a MAZSÖK-nek a mai napig nem sikerült maradéktalanul teljesíteni. A MAZSÖK által igénybe vett külföldi közreműködő szervezet, a Claims Conference ugyanis több ponton nem tudott megfelelni a szerződés elszámolással kapcsolatos előírásainak, mellyel összefüggésben a felek a szükséges adminisztratív egyszerűsítéseket végrehajtották a jövőbeni gördülékeny együttműködés reményében.