Háború várható a Közel-Keleten?!

 

Jelentősen nőtt a háborús veszély a Perzsa-öböl térségében. Az iráni haditengerészet parancsnoka bejelentette, hogy a Hormuzi-szoros lezárásával válaszolhatnak a nyugati szankciókra és az amerikai flottafelvonulásra. A washingtoni kormány közölte, háborús oknak tekinti azt, ha Irán lezárja a szorost, amelyen keresztül zajlik a világ kőolajforgalmának közel egyharmada.
 atv.hu/cikk/20111230_iran_hormuzi_szoros

Katonai fenyegetésekkel és nyilatkozat háborúval zárul az óév a Közel-Keleten. Az iráni haditengerészet tíznapos hadgyakorlatot tart a Perzsa-öbölben. A flotta parancsnoka közölte, hogy egyetlen külföldi hatalom sem tilthatja meg Iránnak, hogy leállítsa a hajóforgalmat a térségben.

„A Hormuzi-szoros lezárása gyerekjáték az iráni hadsereg számára, akár már ma megtehetjük.” – közölte Habibulah Szajari tengernagy, válaszul az amerikai bejelentésre, hogy Washington háborús oknak tekinti a forgalmas tengeri útvonal blokádját.

Az iráni hadsereg az újév első napján arra készül, hogy közép-hatótávolságú föld-levegő rakétakísérletekkel folytatja a nagyszabású tengeri hadgyakorlatot. A harminc kilométer széles vízi úton halad át a szaúd-arábiai kőolajexport hatvan százaléka valamint a teljes iráni kivitel, ezért a szoros elaknásítása világméretekben komoly zavarokat okozhat az energiaellátásban. Az izraeli vezérkari főnök arra figyelmeztetett, hogy egy esetleges katonai konfrontáció könnyen regionális háborúvá szélesedhet.

Az iráni hadgyakorlatot szoros figyelemmel kíséri az Egyesült Államok is. A Hormuzi-szoros közelébe érkezett a John Stennis amerikai repülőgép-anyahajó. A flottafelvonulás célja, hogy biztosítsák a nemzetközi kereskedelmi hajózás szabadságát. Az Európai Unió januárban dönthet arról, hogy teljes embargót rendel el az iráni kőolajexporttal szemben. A teheráni kormány szerint az európai országoknak súlyos következményekkel kell számolniuk, ha tovább fokozzák a szankciókat Irán ellen.

A Fars hírügynökség szombati jelentése szerint nagy hatótávolságú rakétákat lőtt fel az iráni haditengerészet szombaton a Perzsa-öbölben végzett gyakorlatozása során. Az iszlám köztársaság haditengerészete többféle rakétát, köztük hajókról tengeri célpontok ellen bevethető, nagy hatótávolságú rakétákat lőtt ki a Fars szerint.

Az iráni haditengerészet egyik parancsnoka később cáfolta a hírügynökségi jelentést, hozzátéve, hogy a rakétaindításokat a következő napokban tervezik. „A következő napokban kipróbálunk mindenféle szárazföldről tengeren, tengerről tengeren, földről levegőben lévő célpontok ellen, valamint vállról indítható rakétákat” – mondta Mahmúd Muszavi tengernagy a Press TV-nek nyilatkozva. „A rakétagyakorlat előkészítésére szombaton vontatjuk ki a tengerre a mesterséges célpontokat” – tette hozzá már az Irib állami tévének. Közlése szerint a gyakorlat célja a rakéták műveleti hatékonyságának tesztelése, de azt nem árulta el, hogy erre mely napon vagy napokon kerítenek sort.

atv.hu/MTI/BPI.HU