Lázár: Orbán Viktor 2014-ig miniszterelnök marad

Lázár: Orbán Viktor 2014-ig miniszterelnök marad

Jó megállapodást kell kötnünk az IMF-fel és az Európai Bizottsággal – mondta a hvg.hu-nak adott interjújában Lázár János. A Fidesz frakcióvezetője szerint bár „megy a kavarás”, Orbán Viktor 2014-ig biztosan miniszterelnök marad.

Lázár János szerint három oka van Magyarország elminősítésének. Egyrészt folyamatosan zajlik Európa leminősítése, mert a hitelminősítők az országokat külön-külön és együtt is figyelik. Másrészt az intézményi hitelezők a hitel-visszafizetés föltételeinek kialakítását akarják így befolyásolni. Tehát ez a hitelezők nyomásgyakorlásának része. Harmadrészt pedig elismerte, hogy valóban gondok vannak a magyar gazdaság növekedésével. Úgy látja azonban, hogy a ciklus második felében már számítani lehet a felminősítésre.

A Fidesz frakcióvezetője a hvg.hu-nak adott interjújában a José Manuel Barroso által Orbán Viktornak írt levele kapcsán elmondta: a két törvény, amelyet Brüsszel kifogásolt, megfelel az európai jogrendnek.

Jó és hasznos megállapodás

Az IMF és az Európai Bizottság küldöttsége december 16-án váratlanul elutazott Budapestről. Ennek kapcsán a politikus azt mondta: „Jó megállapodást kell kötnünk. Elmondják, hogy mit akarnak, mi is, hogy mihez ragaszkodunk. Az nem megy, hogy ők leadják a rendelést, mi meg teljesítjük. Hitem szerint végül hasznos megállapodást fogunk kötni”.

Arra a kérdésre, hogy ha a szigorúbb külső ellenőrzéssel járó IMF-hitelhez járul hozzá az Európai Bizottság, akkor a kormány és a Fidesz elfogadja-e ezt, Lázár János azt mondta: ez a kérdés kormányzat hatáskörébe tartozik, és meg kell várni, hogy elkezdődjenek a formális tárgyalások.

Megy a kavarás

A frakcióvezető hangsúlyozta: Orbán Viktor „legkevesebb 2014-ig biztosan miniszterelnök marad”. Ezt arra a kérdésre reagálva mondta, hogy érzékel-e nyomást a nemzetközi és európai intézmények felől, hogy váltsák le a miniszterelnököt. „Megy a kavarás, bár azt nem tudom megmondani, hogy ez belpolitikai eredetű vagy kívülről gerjesztik” – tette hozzá.

inforadio.hu/hir/belfold/hir-473883