Magyarország részt vesz Líbia újjáépítésében

 Magyarország és Líbia szorosabb együttműködéséről, az észak-afrikai ország újjáépítésében vállalandó magyar szerepről tárgyalt szerdán Tripoliban Martonyi János. A külügyminiszter találkozott Musztafa Abdel Dzsalíllal, az Átmeneti Nemzeti Tanács vezetőjével és Abdul al-Rahim al-Kíb kormányfővel is.

„Ez egy olyan ország, amelyiknek nagyon nagy jövője van, óriási kincsei is vannak természetesen. Egy viszonylag jól képzett értelmisége is. El voltak fojtva négy évtizeden keresztül. Azt érzem, hogy itt beindult valami, dinamizmus alakult ki. Ez egy fiatal ország, a szó minden értelmében. Azt hiszem, Magyarország számára itt nagyon sok lehetőség van és lesz” – mondta Martonyi János Tripoliban.
Tripoliban nagyra értékelik mindazt a humanitárius és politikai támogatást, amit Magyarországtól kaptak a Kadhafi-rezsim elleni harc hónapjaiban. „Ez olyan politikai tőke, amelyet a kétoldalú kapcsolatok más területein is kamatoztatni lehet” – mondta a magyar külügyminiszter.
Magyarország szeretne aktívan bekapcsolódni a líbiai újjáépítésbe. A magyar vállalatok elsősorban a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, a vízgazdálkodás, az építőipar és az olajipar egyes területein lehetnek versenyképesek a líbiai piacon.
Líbiai részről elhangzott, hogy számítanak Magyarország tapasztalataira a kis- és középvállalkozások fejlesztésében, a privatizációban, a biztonsági erők kiképzésében és az egészségügyben is. Martonyi János tájékoztatta partnereit arról, hogy jövő év elején magyar üzletemberek érkeznek Líbiába a nemzetgazdasági minisztérium megbízásából, hogy konkrét tárgyalásokat folytassanak arról, miként tud Magyarország részt venni az újjáépítésben.