Gingrich fölényesen vezet a republikánus választók körében

 Newt Gingrich, az amerikai képviselőház volt elnöke fölényesen vezet a republikánus párt támogatói között, a választásokat eldöntő független és ingadozó szavazók viszont idegenkednek tőle – derült ki a The Wall Street Journal és az NBC News tévécsatorna szerdán közzétett közvélemény-kutatásából.

A felmérés szerint a valószínű republikánus szavazók körében Gingrich 40 százalékkal vezet a 23 százalékon álló Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó előtt. Az ellenzéki elnökaspiránsok között az WSJ/NBC-jelentések idén eddig még sohasem mutattak ki ekkora támogatottságot. A The Wall Street Journal azonban rámutatott, hogy John McCain, aki 2008-ban végül is elnyerte a republikánusok hivatalos elnökjelöltségét, az aspiránsok közötti verseny jelenlegi szakaszában csak a negyedik helyen állt.
Az idei republikánus mezőny további négy talpon maradt tagjának népszerűsége nem éri el a kétszámjegyű értéket.
Az összes potenciális szavazó közül viszont a megkérdezettek fele nem lenne hajlandó Gingrichre szavazni. Az elutasító válaszok aránya Romney esetében 44, Barack Obama elnök esetében pedig 45 százalék.
Az ABC News és a The Washington Post ugyancsak szerdán közzétett felmérése arra a megállapításra jutott, hogy az amerikaiak 49 százaléka „kedvezőtlenül” ítéli meg Obama elnök tevékenységét, a róla 48 százaléknyi „kedvezően” gondolkodóval szemben. Az elnökről negatívan gondolkodók tábora most először haladta meg a támogatókét.
A republikánusok vezető elnökaspiránsa azonban az elnöknél is rosszabbul áll. Az őt „kedvezőtlenül” megítélők 48 százalékos csoportja csaknem azonos az elnökével, de róla „kedvezően” csak az emberek 35 százaléka vélekedik. Obama esetében emellett az „erősen kedvező” véleményt vallók aránya 23 százalék, addig Gingrichnél csupán 12 százalék.