350 ezer euró a magyar EU-kommunikációs programokra

 350 000 euróval járul hozzá az Európai Bizottság az Európai Parlamenttel (EP) együttműködve a jövőre Magyarországon megvalósuló EU-kommunikációs programokhoz -.Mint a közleményben kifejtik, az erről szóló pénzügyi megállapodásokat kedden írta alá Győri Enikő, a tárca EU-ügyekért felelős államtitkára és Szűcs Tamás, a bizottság magyarországi képviseletének vezetője. A projektek között középiskolai vitaverseny, fiatal roma újságíróknak szóló képzés, az EUvonal tájékoztató szolgálat működtetése, valamint tárgyalási szimulációs verseny is lesz – emelték ki.
Mint írják, Magyarország az úgynevezett igazgatási partnerség keretében 2007 óta valósít meg a bizottság magyarországi képviseletével és az EP tájékoztatási irodájával közös kommunikációs projekteket uniós forrásból. Az idei évtől a programok szakmai előkészítése és a végrehajtás felügyelete mellett a közbeszerzési és pénzügyi feladatokat is a Külügyminisztérium végzi.
A jövőre megvalósuló négy projekt célja a lakosság bevonása a párbeszédbe az uniós ügyekről, az aktív állampolgárságra való nevelés és a tájékoztatás a Magyarországnak is kiemelt jelentőségű uniós politikákról, így például a romák társadalmi felzárkóztatásáról vagy az EU többéves pénzügyi keretéről – fogalmaznak a közleményben.
Mint kifejtik, Szóval?! címmel másodszor rendezik meg az országos középiskolás disputa-vetélkedőt, amelyhez tanár- és mentorképzés is kapcsolódik. A magyar soros EU-elnökség alatt megtartott első ilyen országos vetélkedőn közel 800 középiskolás vett részt.
Egyetemistáknak szól Az EU új költségvetése – Rajtad múlik című program, amelyben a diákok uniós tárgyalási szimulációs versenyen vesznek részt, és azt megelőzően egy képzésen sajátíthatnak el uniós és tárgyalási ismereteket – olvasható a tájékoztatásban. A verseny és a képzés témája az EU többéves, a 2014-2020 közötti időszakra szóló pénzügyi kerete, amelynek tényleges vitája is jövőre lesz.
A tárca kiemeli, a Fiatal roma újságírók program keretében tíz roma származású fiatal kap lehetőséget arra, hogy fél évig szakmai gyakorlatot végezzen egy médiumnál, miközben újságírói és uniós képzésben is részesül.
A negyedik projekt a 2003-ban a Külügyminisztérium által létrehozott személyes és online tájékoztatási tevékenységet végző EUvonal tájékoztató szolgálat működtetése. Az EUvonal fenntartását fele részben uniós forrásokból finanszírozzák, fele részben pedig a tárca állja – olvasható a közleményben.
A projektek megvalósítóit – amelyek közül kettő alapítványi formában működő civil szervezet – a Külügyminisztérium közbeszerzési eljárás keretében választotta ki.