Hatályba léptek az olasz megszorítások

 Megkezdődött a Monti-kormány megszorító csomagjának megvalósítása: máris megemelték az olaszországi üzemanyagárakat és azonnal életbe léptett a vagyonadó is.

Szerdától 9,9 eurócenttel emelték a benzin árát, 13,3 centtel a gázolajét – a Monti-csomag előírta üzemanyagadó hatályba léptetésével. Ez az idei ötödik olasz üzemanyag áremelés. Áprilistól 14 centtel drágult a benzin, 17 centtel a gázolaj: a kutaknál mindkettő ára túllépte az 1 euró 70 centet. „Mostantól gyalogolunk” – reagáltak az olaszok a kormány honlapján. „Ez évi 3000-4000 eurós többletkiadást jelent” – tiltakoztak a római taxisok. Életbe lépett a külföldről az utóbbi években adókedvezménnyel Olaszországba visszavitt vagyonok megadóztatása is (1,5 százalék). Ennek felét jövő év elején, másik felét két év múlva kell befizetni. Néhány héten belül levonják az úgynevezett „mini-vagyonadót”is: a bankszámlák, betétek, kötvények, biztosítások és bármilyen más befektetés egyszeri megadóztatásáról van szó (a nyugdíj- és egészség-biztosításokat kivételével). A vagyonadó 2012-ben 0,1 százalék, 2013-ban 0,15 százalék lesz, maximum 1200 euró értékben. A Banca d’Italia jegybank adatai szerint az olaszok betétvagyona 1900 milliárd euró. A Monti-kormány a bruttó 30 milliárd eurós összértékű megszorítások több mint egyharmadát az első lakásra visszavezetett ingatlanadóból várja. Ezzel az évi 11 milliárddal akarja 2013-ra elérni a költségvetés egyensúlyát. A benzinár-emeléssel 4,8 milliárdot, a nyugdíjreformmal 3,8 milliárdot szed be. A vasárnapi kormányülésen elfogadott csomag több helyen módosult: az egy millió euró feletti végkielégítéseket a legmagasabb, 43 százalékos adóval sújtják. Máris 3,8 milliárdot szabadítottak fel jelentős infrastrukturális, mindenekelőtt a nagysebességű vasútvonal kiépítésére.
A vállalkozások a határozatlan időre felvett nők és 35 év alatti fiatalok után 10.600 euró adót vonhatnak le az iparűzési adóból, Dél-Itáliában még többet. Az állami készpénzes kifizetések felső határa 500 euró lett.
„A csomag nélkül még a fizetésekre sincsen pénz” – mondta Monti programja kedd esti televíziós bemutatásakor. „Olaszország Montival elkerüli a katasztrófát” – tette hozzá Giorgio Napolitano államfő. A római parlament megkezdte az intézkedések vitáját. Szavazás a jövő héten várható. A CGIL, CISL, UIL, három legnagyobb szakszervezeti föderáció december 12-én három órás országos sztrájkot tart. Külön munkabeszüntetést hirdettek meg december 16-ra az alapvető szolgáltatásokat biztosító munkavállalók, a közlekedési dolgozók és a közalkalmazottak. Sztrájkra készül az olasz vasasszakszervezet is.

Sárközy Júlia az MTI tudósítója jelenti:Róma, 2011. december 7., szerda (MTI)