Oroszország hadihajókat küldött Szíriához

Újsághírek alapján az orosz vezérkari főnök, Nyikolaj Makarov elrendelte az orosz hadihajók átirányítását szír vizekre. Az Izvesztyija című napilap értesülései szerint ez a NATO elleni fenyegetésnek is tekinthető.

Oroszország az újság értesülései szerint a szír elnök, Basar el-Asszad oldalára állt. A hadihajók átcsoportosításáról a dpa hírügynökség is tudósított. Többek között egy tengeralattjáró-rombolót irányítanak át az Északi-tengerről, nyilatkozta kedden Makarov, de az egész mögött csak egy hadgyakorlat áll. Az Izvesztyija szerint azonban mindez része annak az eljárásnak, amelyet Oroszország bejelentett, ha a nyugati tömb erőszakosan beavatkozna a szíriai folyamatokba.

Moszkvát szoros szálak fűzik Damaszkuszhoz, hiszen fontos üzleti partnerek a fegyverpiacon is. Ezen kívül Oroszországnak van egy támaszpontja a szíriai partoknál. Az ENSZ-ben vétójoggal rendelkező oroszok már megakadályoztak egy intézkedést az arab ország ellen a Biztonsági Tanácsban. A damaszkuszi vezetésre nehezedő, egyre komolyabb nemzetközi nyomás ellenére Oroszország külügyminisztere, Szergej Lavrov újra elutasította a Szíria elleni fegyverembargó bevezetését.

atv.hu / Spiegel / dpa