UNESCO-közgyűlés – Réthelyi: az oktatás kulcsfontosságú a jövő szempontjából

 Réthelyi Miklós a minőségi oktatást kulcsfontosságúnak tartja a jövőbeni fejlődés szempontjából, gazdasági, szociális és politikai téren egyaránt; a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) vezetője a tárca tájékoztatása szerint erről az UNESCO általános konferenciáján beszélt pénteken Párizsban.

A miniszter azt mondta, az oktatás döntő fontosságú abból a szempontból, hogy a munkaerőpiacra lépők képességei és tudása találkozzon a munkáltatók elvárásaival – írta a Nefmi az MTI-hez eljuttatott közleményében.
„A magyar kormány prioritásai között az oktatás kiemelt helyen szerepel” – hangsúlyozta a tárca tájékoztatása szerint Réthelyi Miklós, hozzátéve: hosszas és nehéz konzultációk után a magyar kormány benyújtotta két oktatáspolitikai törvénytervezetét a parlamentnek, ezek a magyar oktatási rendszer minden szintjét érintő, jelentős átalakításokat céloznak.
Mint írták, a miniszter az UNESCO – az ENSZ nevelésügyi, tudományos és kulturális szervezete – középtávú stratégiájában szereplő, az oktatásban a nemek közötti esélyegyenlőség megteremtésére irányuló célkitűzésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy Magyarországon a nők részvétele az oktatási rendszerben megfelelő, ezen a téren a hangsúlyt inkább a kisebbségek oktatáshoz való hozzáférésének elősegítésére kell helyezni.
Réthelyi Miklós a közlemény szerint azt mondta, hogy az oktatás tekintetében a leghátrányosabb helyzetben a roma közösség tagjai vannak; csak nagyon kevés roma tanuló fejezi be a középiskolát, ami rendkívüli módon csökkenti esélyeiket a munkaerőpiacon. A tárcavezető hangsúlyozta: a kormány a roma közösség képviselőivel közösen mindent megtesz azért, hogy orvosolja a problémát.
A tárca kitért arra, kulturális kérdésekkel kapcsolatban Réthelyi Miklós tájékoztatta a közgyűlést arról: a magyar parlament június 14-én elfogadta a világörökségi törvényt, amelynek fő célja az átlátható, kiszámítható törvényi és finanszírozási környezet megteremtése a világörökségi helyszínek jövőbeni fejlesztése és hasznosítása érdekében.
Réthelyi Miklós felszólalásában gratulált Bogyay Katalinnak, Magyarország UNESCO-képviselőjének, akit kedden a tagországok egyhangú szavazatával két évre az ENSZ-szervezet legfőbb szervének, a kétévente ülésező közgyűlésnek az elnökévé választottak – áll a közleményben.
Az UNESCO kétévente tartja közgyűlését, az idei a szervezet 36. közgyűlése. Az október 25-én kezdődött, november 10-ig tartó konferencia fő célja, hogy felvázolja a nemzetközi szervezet jövőképét.