Kövér László hazatérése után tájékozódik Gyurcsány Ferencék frakcióügyében

Hazaérkezésem után tájékozódom e kérdésben – válaszolta a Brazíliában tartózkodó Kövér László vasárnap az MTI különtudósítójának kérdésére, hogy mi a véleménye a szocialista párt szakításáról és az új frakció megalakulásáról.

A házelnök – aki tíznapos hivatalos látogatásra utazott Uruguayba és Brazíliába – azt mondta: Magyarországon és a brazíliai magyarok körében egyaránt nemzeti ünnepet ünneplünk, így nem kívánok foglalkozni Gyurcsány Ferencékkel.
Kövér László hivatalos látogatása október 29-én zárul.
Molnár Csaba vasárnap az MTI-vel azt közölte: levélben tájékoztatta Kövér László házelnököt arról, hogy vezetésével szombaton megalakult a Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti frakciója. A politikus szerint képviselőcsoportjuk a házszabálynak megfelelően jött létre, és mivel nem kiléptek vagy kizárták őket az MSZP-frakcióból, hanem új képviselőcsoportot alakítottak, nem kell fél évre a függetlenek közé ülniük. Ezért arra számítanak, hogy a hétfői ülésnapon – napirend előtt – már fel is szólalhatnak a Házban.
Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök az általa vezetett platform egyéves születésnapi rendezvényén jelentette be, hogy távoznak az MSZP-ből és Demokratikus Koalíció néven új, nyugatos, polgári balközép pártot alakítanak. Azt is közölte, hogy a szocialista képviselőcsoportból vele együtt távozó tíz politikus létrehozta a párt parlamenti frakcióját.
Mivel a Gyurcsány-párt formailag a már létező Demokrata Párt bázisán jön létre, Molnár Csaba a házelnöknek küldött levelében a Demokrata Párt frakciójának megalakításról számol be, jelezve azonban, hogy a párt elnevezésének megváltoztatását követően a csoportosulás neve Demokratikus Koalíció lesz.