7.2-es földrengés pusztított Törökországban

Igen erős, a Richter-skálán 7.2-es magnitúdójú földrengés volt Törökország keleti részén. 
Pusztító földrengés rázta meg október 23-án helyi idő szerint délután 3/4 2 körül Törökország keleti részét. A földrengés epicentruma Van tartományban, a több mint 300 ezres lakosú Van várostól mindössze 17 km-re, Tabanli falucskában volt. A rengés a felszín alatt kb. 20 km-es mélységben alakult ki.

A földrengést a környező tartományokban is erősen érezni lehetett és egyre nagyobb területekről érkeznek hírek károkról. A térséggel megszakadt a telefon-összeköttetés, nincs áram, a tucatnyi közepesen erős utórengés miatt pedig emberek ezrei vannak az utcákon.
Az már bizonyos, hogy a katasztrófának több halálos áldozata is van, a sérültek száma pedig folyamatosan emelkedik.
Épületek omlottak össze, vagy sérültek meg, ablakok,kirakatok törtek ki. A hírek szerint összeomlott egy hét emeletes ház is, és ismeretlen számú ember rekedt a romok alatt.
A helyi vöröskereszt szerint a közeli Erciş városban legalább 25 épület omlott össze, köztük szállodák, kollégiumok.

A térségbe mentőcsapatokat, gépjárműveket és mentőhelikoptereket indítottak, ám a földrengés okozta károk mértéke egyelőre felmérhetetlen. A romosodás láttán félő, hogy a halálos áldozatok száma meghaladhatja akár az ezer főt is.

1999-ben kb. 20.000 ember életét követelte a földrengés Törökország északnyugati területein. A mentésben akkor magyar mentőcsapatok is részt vettek. A katasztrófa bekövetkezése után mintegy 80 órával a nemzetközi szinten elismert mentőkutya, Mancs egy három éves kislányt talált meg, akit csodával határos módon szinte sértetlenül emeltek ki a magyarok a romok alól.

További fotók a Földrengések 2011. galériában.