Lendvai: azokat hívtuk egyeztetésre, akik szerint új MSZP kell, de nem másik párt

 Vass Lajos korábbi kulturális államtitkár, a Magyar Állami Operaház egykori főigazgatója kezdeményezte azt a megbeszélést, amelyen az MSZP meghatározó politikusai vettek részt múlt pénteken – tudta meg az MTI. A szervezésben részt vállaló Lendvai Ildikó korábbi pártelnök az MTI-nek kedden azt mondta: azokat hívták meg, akik továbbra is az MSZP-ben képzelik el a jövőjüket, ugyanakkor a szocialista párt radikális megújítását tartják szükségesnek.

Az egy Budapest környéki borozó pincéjében tartott megbeszélésen nagyjából negyven szocialista politikus vett részt: körülbelül harminc frakciótag – köztük Baja Ferenc, Hiller István, Mandur László, Kiss Péter, Szekeres Imre, Ujhelyi István és Tóbiás József -, és tíz, a fiatalabb korosztályhoz tartozó önkormányzati politikus.
Lendvai Ildikó elmondta: a Vass Lajos által meghívottakon kívül többeket a párt más, ismert politikusaival javasoltak, ügyelve arra, hogy különböző platformok és generációk képviselőit invitálják egyeztetésre. Ezt azzal magyarázta, hogy az MSZP jelenlegi helyzetében a platformok és korosztályok együttműködése szükséges a párt megújításához, a személyi kérdések taglalása ehhez nem elég.
A volt pártelnök közölte, szándékosan nem hívtak vezető politikusokat, világossá téve, hogy nem szekértábort építenek valaki mögött, így nemcsak Mesterházy Attila pártelnök, hanem más pártvezetők, az alelnökök és a választmány elnöke sem kapott meghívást, ugyanakkor Mesterházyt előzetesen tájékoztatták az egyeztetésről.
Nem hívták meg a megbeszélésre Gyurcsány Ferencet és az MTI információja szerint azokat sem, akikről feltételezik, hogy egy esetleges pártszakadáskor vele tartanának. A tanácskozás egyik, neve elhallgatását kérő résztvevője az MTI-nek azt mondta: az egyben üzenet volt a korábbi miniszterelnöknek, hogy „mi maradunk”, még akkor is – tette hozzá – ha van a résztvevők között, aki sok mindenben egyetért Gyurcsányékkal, csak épp a megoldást nem egy új pártban, hanem az MSZP radikális megújításában látja.
Lendvai Ildikó ezzel kapcsolatban kifejtette: a résztvevőkben közös, hogy nem akarják elhagyni az MSZP-t, de úgy ítélik meg, hogy teljesítményén javítani kell, programját „igényesebbé” kell tenni. Ezért javasolták a többi között, hogy a novemberi pártkongresszuson az alapszabállyal összefüggő kérdéseken kívül a szocialista párt Európához fűződő viszonyával is foglalkozzanak, valamint azzal, hogy mit tartanak ma is vállalhatónak, helyesnek a kormányzati múltjukból. Ezt az igényüket és javaslataikat az elnökséggel is megosztották, mivel – folytatta Lendvai Ildikó – tőle várják, hogy az MSZP átalakulásának motorja legyen. Az MTI értesülése szerint a találkozón megtárgyalt vitairat arra is kitér, hogy ha elmarad az MSZP megújulása, a szocialista párt eljelentéktelenedése fenyeget.
Az MTI úgy tudja, a megbeszélésen – amelyről a Népszava és a Népszabadság számolt be először – a résztvevők megállapodtak abban, hogy folytatják az egyeztetést.