MSZP: oktatási törvények híján csökken az ágazat költségvetése

 Az MSZP szerint az oktatáspolitika irányát – a több mint egy éve ígért új oktatási törvények hiányában – a nemzetgazdasági minisztérium határozza meg, ezzel magyarázható, hogy jövőre a köz- és a felsőoktatás költségvetése is csökken.

Hiller István korábbi kulturális és oktatási miniszter keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a Hoffmann Rózsa vezette oktatási államtitkárság továbbra sem tudja felmutatni a köznevelési és felsőoktatási törvényre vonatkozó javaslatát, az oktatáspolitikát pedig azok hiányában a pénzügyekért felelős tárca igényeihez szabta a kormány.
A felsőoktatásról szólva azt mondta: szakmai koncepció híján az ágazat jövőjét a Széll Kálmán-terv jelölte ki, amely 38 milliárd forintos elvonást ír elő, radikálisan csökkenti az államilag finanszírozott képzésben résztvevő hallgatók számát és a költségtérítéses képzés kivezetésével lényegében tandíjat vezet be.
Hiller István kiemelte, hogy a felsőoktatási intézmények költségvetése jövőre 15 százalékkal, 189 milliárd forintról 162 milliárdra csökken, és ez már-már visszafordíthatlan károkat okoz. Szavai szerint az átalakítással a diplomaszerzés lehetősége csak a felső középosztályhoz és a felső rétegekhez tartozó diákok előtt áll majd nyitva, „mindenki más a kormányváltásban érdekelt”.
Az MSZP humánpolitikai kabinetvezetője szerint a közoktatás irányítása is kicsúszott Hoffmann Rózsa kezéből, mivel a jövő évi költségvetés nem teremti meg az államtitkár terveihez, így a pedagógus-életpályamodellhez szükséges forrásokat.