Az állampolgárság kiterjesztése

Kövér: arra készül az Országgyűlés, hogy megszüntesse a választójogban a határon túliak hátrányos megkülönböztetését

 A nemzet újrateremtésének útján tett következő lépésként arra készül az Országgyűlés, hogy megszüntesse a választójogban a határon túl élő magyar állampolgárokat sújtó hátrányos megkülönböztetést – jelentette ki Kövér László kedden Pétervásárán.

Mindennek nyomán a határon túl élő magyar állampolgárok is beleszólhatnak a jövőben a nemzet ügyeibe – közölte az Országgyűlés elnöke, amikor 43, az erdélyi Gyulakutáról érkezett székely tette le a magyar állampolgársági esküt a Heves megyei településen.
Egyben arra figyelmeztetett: vannak olyanok, a magyar Országgyűlésben és a „ti vezetőitek között is”, akik a megkülönböztetés megszüntetése ellen fognak voksolni.
Mint elmondta: a Trianon emléknapról, az állampolgárság kiterjesztéséről szóló törvények, vlaamint az új Alkotmány csak a kezdetet jelentik azon az úton, amelynek a célja annak a szövetnek az újraszövése, amely Trianon előtt jellemezte a nemzetet.
Az állampolgárság kiterjesztése éppen azt jelenti – folytatta -, hogy senkinek ne kelljen a szülőföldjét elhagynia ahhoz, hogy beleszóljon a nemzet közös ügyeibe, vagyis a határon túli magyarság megmaradását segíti.
Egyben többletfelelősséget is jelent, hiszen magyar állampolgárként, például a székelyek nem csupán szűkebb pátriájukért, hanem a tágabb nemzetért is felelőssé válnak – fűzte hozzá.
A továbbiakban úgy vélekedett, hogy az a válság, amely egy európai gazdasági és civilizációs válság keretében jelenleg a magyar nemzetet sújtja, egyben esélyt teremt a változtatásra a nemzet újrateremtésére.
Hiszen ebben a helyzetben a közösségek összekapaszkodnak, mert minden magyar ember felelős minden magyar emberért és ha képesek vagyunk az összefogásra, megerősödve kerülhetünk ki a válságból – mondta Kövér László.
Szász Jenő, a romániai Magyar Polgári Párt elnöke az ünnepségen úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évi magyarországi választásokkal eljött a nemzet felébredésének pillanata. Ez annak tudatosulása, hogy nincs külön határon túli, illetve anyaországi magyar ügy, csak egy közös magyar ügy létezik – mondta.
Ebben a helyzetben, ha minden magyar megfogja egymás kezét, akkor keblünkre ölelhetjük a Kárpát-medencét – mondta Szász Jenő.
László Árpád Gyulakuta polgármestere azt hangsúlyozta, hogy ahogy egész Erdélyben, úgy Gyulakután is várakozással telve tekintett a magyarság 2011-re, arra az esztendőre, amikor visszatérhetnek a magyar nemzet kebelébe.
Ehhez szükség volt egy olyan magyar akaratra, amelyet a Fidesz-KDNP kormány testesít meg – fűzte hozzá a polgármester.
A 2400 lelkes, 95 százalékban magyar nemzetiségűek lakta, Székelyudvarhelyhez közeli település 15 éve áll testvérkapcsolatban Pétervásárával.