Ma valószínűleg lehetetlen lenne a terrorcselekmény-sorozat végrehajtása

Uniós értékelés: jobb ma a terrorelhárítási felkészültség szintje, mint tíz éve

Ma valószínűleg lehetetlen lenne a tíz évvel ezelőttihez hasonló, nagyszabású, bonyolult, magas fokú szervezettséget igénylő terrorcselekmény-sorozat végrehajtása – vélekedett hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján Gilles de Kerchove, az EU terrorellenes koordinátora.

Az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett merényletek közelgő évfordulója alkalmából az unió fő terrorelhárítója megvonta az elmúlt évtized nemzetközi terrorizmus elleni küzdelmének mérlegét. Szerinte ma sokkal jobb a terrorelhárítási felkészültség szintje, mint tíz évvel ezelőtt. Az al-Kaida terrorszervezet nagyon meggyengült, de továbbra is komoly veszélyt jelentő terrorcsoportok működnek például Jemenben, a Szahel-övezetben, Afganisztánban, illetve Pakisztánban – mondta.

A koordinátor szerint a tények azt bizonyítják, hogy az al-Kaida retorikája teljesen hatástalannak bizonyult a demokráciavágyat tükröző „arab tavasz” által érintett országokban. Hosszú távon – tette hozzá – az észak-afrikai országokban tapasztalható változások segíthetik a terrorizmus leküzdését. Rövid távon ugyanakkor – ismerte el – a változások nyomán jelentkeznek kockázatok is, hiszen például visszanyerték szabadságukat radikális iszlám nézeteket valló személyek, és mivel a demokrácia nem hoz jólétet egyik napról a másikra, a meggyengült észak-afrikai országok egy időre akár destabilizálódhatnak is.

Gilles de Kerchove hangsúlyozta, hogy a terrorizmus elleni küzdelemben az Európai Unió nem a „terror ellen vívott háborúról” beszél, hanem „büntetőjogi megközelítést” alkalmaz. Úgy vélekedett, hogy a „háborús” felfogás, amely például az amerikaiak guantánamói támaszpontbörtönében, a „hadifoglyok” bírósági tárgyalás nélküli ott tartásában ölt testet, mártírrá, az általuk képviselt „ügy” hőseivé avathatja a terroristákat. Az EU ugyanakkor – tette hozzá – bűncselekmények elkövetőiként kezeli a terroristákat, ügyel arra, hogy az ellenük szabályszerűen lefolytatott büntető eljárás során tartsák tiszteletben az emberi jogokat és a jogállamiság szempontjait.