1941 augusztus vége az egyik legvéresebb zsidó üldözés időszaka volt Magyarországon.

24 ezer zsidó meggyilkolására emlékeztek

A második világháború zsidóüldözéseinek és tragikus eseményeinek egyikére, a kamenyec-podolszki mészárlásra emlékeztek pénteken a Holokauszt Központban. 1941. augusztus 26-án és 27-én csaknem 24 ezer zsidót öltek meg náci tisztek embertelen körülmények között.
1941 augusztus vége az egyik legvéresebb zsidó üldözés időszaka volt Magyarországon. Azokat a zsidókat, akiknek nem volt magyar állampolgársága összegyűjtötték és az ukrán Kamenyec Podolszkba szállították. Ott kivétel nélkül mindenkit meztelenre vetkőztettek, gödrök szélére állítottak, majd közvetlen közelről tarkón lőttek. Alig két nap alatt 24 ezer ártatlan embert végeztek ki.
 

 

Schweitzer József szemtanúja volt a történteknek. A nyugalmazott főrabbi azt mondta, a mai napig megviseli a mészárlás. Családtagjai, közeli barátai, iskolatársai voltak az áldozatok között. Rájuk emlékeztek pénteken a Holokauszt központban.

„Ami Kamenyec-Podolszkij-nál azokban a napokban, hetekben történt, a magyarországi zsidóüldözés egyik legvéresebb, legszégyenteljesebb és az előzményeit tekintve leghomályosabb része is egyben” – mondta Latorcai Csaba, a nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

A megemlékezés után emléktáblát is avattak. A táblánál koszorúkat és köveket helyeztek el a gyászolók. A 70 évvel ezelőtt történt mészárlás áldozatainak emlékére túlélők, szemtanúk és rokonok rótták le kegyeletüket.

atv.hu/bpi.hu