Egyiptom visszahívja nagykövetét Tel-Avivból.Az Arab Liga elítélte a Gázai-övezet elleni Izraeli megtorló támadásokat

Nem elégszik meg az egyiptomi kormány az izraeli bocsánatkéréssel: Kairó az öt egyiptomi rendőr halála miatt hazarendeli nagykövetét Izraelből.

Nem hatotta meg a kairói kormányt a zsidó állam bocsánatkérése az öt egyiptomi rendőr lelövésével kapcsolatban, ezért továbbra is úgy tűnik, hogy hazarendelik nagykövetüket Izraelből. Az egyiptomi vezetés szerint első ránézésre kedvező az izraeli álláspont, de a sajnálkozás mégsem áll arányban az incidens súlyával és az egyiptomiaknak az izraeli akciókkal kapcsolatos felháborodásával.

Továbbra is tisztázatlanok az egyiptomi rendőrök halálának körülményei, és amíg Izrael ki nem vizsgálja a történteket, valamint bocsánatot nem kér azokért a nyilatkozatokért, amelyek szerint az egyiptomi hadsereg vezetői elvesztették ellenőrzésüket a Sínai-félsziget felett – lehetőséget adva ezzel a palesztin szélsőségesek megjelenésének -, addig Egyiptom visszahívja nagykövetét Tel-Avivból.

Az ügy hátterében az áll, hogy az eliati, nyolc izraeli állampolgár életét követelő merényletek után az izraeli hadsereg és a biztonsági erők hajtóvadászatot indítottak a feltételezett elkövetők ellen, többek között a Népi Ellenállás Bizottsága nevű, Gázai övezetben működő radikális palesztin csoport tagjai ellen. Egyes akciókban az izraeli-egyiptomi határon csütörtök este tűzpárbaj robbant ki az izraeli erők és az üldözött fegyveresek között, az egyiptomi rendőrök valószínűleg kereszttűzbe kerültek.

Az Arab Liga elítélte a Gázai-övezet elleni Izraeli megtorló támadásokat

Az Arab Liga elítélte vasárnap a Gázai övezet ellen végrehajtott izraeli légitámadásokat, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy gyakoroljon nyomást Izraelre, hogy fejezze be ezeket az akciókat.

A szervezet a palesztin kormányzat kérésére rendkívüli ülést tartott az ügyről, miután az övezetben 15 ember vesztette életét és mintegy ötvenen megsebesültek a bombázásokban. A Liga az ENSZ Biztonsági Tanácsát is cselekvésre szólította fel: követelte, hogy vessen véget „a brutális agressziónak”.

A szervezet elítélte „az egyiptomi erők ellen elkövetett izraeli agressziót” is. Ezzel öt egyiptomi rendőr megölésére utal a közlemény. A rendőröket az eilati merénylők üldözése közben, tévedésből lőtték le. Az Arab Liga támogatásáról biztosította a Palesztin Hatóság azon szándékát, hogy önálló államként ismertesse el Palesztinát az ENSZ-ben szeptember 20-án, az 1967-es határok között.

Fotó: AP