Ezek az iszlamisták az al-Kaida ideológiáját követik,

Magányos öngyilkos merénylő robbantott péntek reggel Egyiptom és Izrael határán, egyiptomi oldalon; a merényletben több egyiptomi katona megsebesült – jelentette a Háárec című izraeli napilap internetes oldalán.

Az újság izraeli biztonsági forrásokra hivatkozva azt írta, a merénylő tagja volt annak a fegyveres csoportnak, amely előző nap a dél-izraeli Eilatban nyolc embert megölt, és 31-et megsebesített egy hármas merényletben. Egy kis, gázai övezeti szalafista csoport, az al-Kaida nemzetközi terroristahálózattal közösséget vállaló Tauhíd és Dzsihád üdvözölte a csütörtök délutáni akciót.

„Magasztaljuk ezeket az áldott fegyvereket, amelyek porrá zúzták a zsidó ellenség erődítményeit az úgynevezett Eilat területen, a megszállt Palesztina déli részén” – írta a csoport az interneten megjelent közleményében. Az eredeti iszlám gyakorlatához való visszatérését hirdető szalafista csoportok azzal vádolják a Hamászt, hogy gyengeséget tanúsít Izraellel szemben.

Izrael a Népi Ellenállás Bizottsága (PRC) nevű palesztin szervezetet tette felelőssé a merényletekért. Izraeli harci repülőgépek támadásában csütörtök éjjel a Gázai övezetben életét vesztette a csoport vezetője és annak helyettese. Izraeli repülőgépek péntek délelőtt újabb csapást mértek a Gázai övezetre – jelentette a jeruzsálemi rádió. A támadás célpontja a Hamász egyik fegyveres szárnyának egyik tábora volt Nuszeiratban, az övezet középső részén.

Egy gázai politikai elemző, Atef Abu Szajef azt mondta, nem a Hamász vagy hasonló palesztin szélsőségesek, hanem olyan radikális iszlamisták követték el az eilati merényleteket, akik Egyiptomban, a szavai szerint mára törvényen kívüli területté vált Sínai-félszigeten kaptak kiképzést. Ezek az iszlamisták az al-Kaida ideológiáját követik, és szembenállnak nemcsak a Palesztin Hatósággal, de a Hamásszal is?
A gázai elemző szerint a terrorcselekmény és az egyiptomi határőrök elleni kisebb támadások figyelmeztetésül kell, hogy szolgáljanak Egyiptom számára. A radikális iszlamista csoportok térnyerése súlyosan veszélyezteti az arab ország kormányának befolyását a Sínai-félszigeten. Szajef szerint az egyiptomi állam túl gyenge ahhoz, hogy megakadályozza fegyverek beáramlását a térségbe