Az ATV Start vendége Breuer Péter, Rakétákkal lőtték Izraelt a Gázai-övezetből péntek reggel

Az ATV Start vendégei Breuer Péter, Közel-Kelet szakértő, és Shiri Zsuzsa, jeruzsálemi tudósító.

 

atv.hu/videotar/20110819_harmas_merenylet_izraelben

Rakétákkal lőtték Izraelt a Gázai-övezetből péntek reggel

Közel egy tucat rakétát lőttek ki Izraelre palesztin terroristák a Gázai-övezetből – a támadásokban egy ember súlyosan, többen könnyebben megsérültek. Az egyik rakéta egy iskolába csapódott be – a rakétaeső válasz az izraeli megtorló akcióra, amelyet a csütörtöki véres eilati merényletek felelősei ellen hajtottak végre.
 
Egy ember súlyos, egy pedig közepes sérüléseket szenvedett, amikor több palesztin Grád rakéta csapódott be az izraeli Asdódban péntek reggel. Négy embert sokkos állapotban vittek be a kórházba.

Csütörtökön egy összehangolt terrortámadásra került sor Eilat mellett, amelyben nyolc civil vesztette életét.

Péntek hajnalban az Asdódra kilőtt lövedékek mellett további 10 másik rakétát is elindítottak, ezek Beér-Sevában, valamint az Asdód és a Gázai-övezet közötti Askelonban landoltak.

A csütörtöki támadásokat követően az izraeli légierő a Gázai-övezetben hajtott végre légitámadásokat – palesztin források szerint a Hamasz létesítményei elleni akcióban egy ember életét vesztette, többen pedig megsebesültek.

Izraeli védelmi források szerint a csütörtöki, autóbuszok elleni támadás elkövetői a Gázai-övezetből, a Sínai-félszigeten keresztül hatoltak be Izraelbe (Izrael és Egyiptom között a határ mentén csak rövid szakaszon van kerítés).

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy televíziós beszédben jelezte, hogy a csütörtöki hármas merénylet elkövetői és kitervelői már nincsenek az élők sorában. Az izraeli Arutz Sheva hírportál szerint a miniszterelnök a palesztin parancsnok Abu Avad Kamel a-Neiráb, a Szalah a-Din Brigádok vezetőjének csütörtök délutáni likvidálására utal. A Szalah a-Din Brigádok a Népi Ellenállási Bizottságok fegyveres szárnya. A portál úgy tudja, hogy Kamel a-Neiráb szervezte az izraeli civilek elleni csütörtöki terrortámadást. Az izraeli kormányfő televíziós beszédében hozzátette: ha bárki úgy gondolja, hogy Izrael térdet hajt a terror előtt, az nagyot téved.

Izraelben 2008 óta nem történt hasonlóan súlyos merénylet – az izraeli hadsereg több támadót lelőtt, több iszlamista pedig öngyilkos mellényben robbantotta fel magát az autóbuszok elleni támadás során. A hadsereg hozzátette, hogy az egyiptomi határőrök is lelőttek két támadót.

Terror Eilat mellett

Fegyveresek nyitottak tüzet egy izraeli buszra, amely az egyiptomi határ mellett közlekedett. A támadásban izraeli források szerint legalább huszonöt ember megsebesült, nyolcan pedig meghaltak. A támadásra az izraeli nyaralóváros, a Vörös tenger partján fekvő Eilat mellett került sor.

Az izraeli hadsereg szerint három lépcsős támadásra került sor. Ennek az első hulláma volt a busz elleni golyózápor. Ezt követően pár perccel egy izraeli katonai járőr mellett robbantottak fel egy pokolgépet a terroristák az egyiptomi határ közelében, majd aknavetőből kezdtek el tüzelni izraeli területekre. A hadsereg szerint a támadást követően a terroristák helyszínt változtattak, ahonnan egy másik gépjárműre is tüzet nyitottak – páncéltörő rakétával.

Nem sokkal a támadást követően, a miniszterelnöki hivatal szóvivője, Ofir Gendelman Twitter üzenetben közölte: izraeli kommandósok likvidálták a támadásért felelős terroristákat. Izrael és Egyiptom között nincsen teljesen kész a határkerítés, ezért több helyen vannak olyan szakaszok, ahol terroristák hatolhatnak be a Sínai-félsziget felől.

Tal Russo izraeli dandártábornok egy csütörtöki sajtótájékoztatón részletezte a merényletet: a délutáni első támadásban pokolgépes mellénybe öltözött terroristák, gránátokkal és géppuskákkal felszerelkezve támadtak a 392-es buszra. Ezt követően egy másik helyszínen egy személyautóra, majd egy másik autóbuszra is tüzet nyitottak. Ezt követően az egyik terrorista a busz mellett felrobbantotta magát, két társa pedig tűz alá vette a helyszínre érkező biztonsági egységeket.

Izrael a terrortámadásokat követően légi csapást mért a Gázai-övezetben több célpontra. Palesztin források szerint hat ember vesztette életét az izraeli bombázás következtében – a Reuters hírügynökség úgy tudja, hogy öten a Népi Ellenállási Bizottságok (NEB) nevű, a Hamasztól függetlenül működő, palesztin iszlamista fegyveres szervezet tagjai voltak.

ML – atv.hu / JPost / Arutz Sheva