A pilóta sikeresen „letette” a meghibásodott magyar Gripent

Meghibásodott egy magyar Gripen vadászgép hajtóműve a levegőben még júniusban, de a pilótának sikerült visszatérnie a repülővel a kecskeméti bázisra; Molnár Tibor őrnagyot, a gép pilótáját csütörtökön tüntették ki a fővárosban.

A  Honvédelmi Minisztérium (HM) azt közölte, hogy az eset még június elején történt egy kiképzési gyakorlaton. A vadászgép hajtóműve Mezőkövesd felett meghibásodott, a pilóta nem tudta szabályozni a vezérlést.

Mint azt Hende Csaba honvédelmi miniszter a kitüntetés alkalmából a Stefánia-palotában elmondott beszédében felelevenítette, a vészrendszer azonban működött, így a pilóta vissza tudott térni Kecskemétre, és le tudott szállni a repülőtéren. A protokoll szerint a pilótának ki kellett volna ugrania, de ő inkább visszafordult a kecskeméti bázis felé. Nem veszélyeztette senki életét, és sokmilliárdos értéket mentett meg – hangsúlyozta a tárca vezetője.
Az őrnagy ezért a honvédelmi miniszter által adományozható legmagasabb kitüntetést, a Hazáért kitüntető címet kapta meg.