Izrael használt, amerikai haditechnikai eszközöket vásárol

Izrael rendszerből kivont, amerikai haditechnikai eszközöket vásárol

Humvee-k IrakbanAz izraeli védelmi minisztérium tárgyalásokat kezdett a Pentagonnal olyan, az amerikai hadsereg állományából kivont haditechnikai eszközök megvásárlásáról, amelyek korábban Irakban teljesítettek szolgálatot. A kivont haditechnikai eszközök megvásárlása, mint pl. a HMMWV páncélozott szállítójárművekhez Irak ily módon sokkal kedvezőbb áron juthat hozzá, mintha azt közvetlenül a gyártótól vásárolná. A haditechnikai eszközök mellet Izrael felszabaduló fegyvereket és lőszereket is kíván vásárolni az Egyesült Államoktól.

Az amerikai erők Irakból történő kivonásáról 2008 decemberében állapodtak meg a felek. Napjainkban, az arab országban mintegy 46 ezer amerikai katona teljesít szolgálatot. Az Irakban szolgálatban álló, amerikai haditechnikai eszközök pontos száma nem ismert. Egyes – meg nem nevezett – információk szerint az amerikai erők 4000-7000 közötti különféle haditechnikai eszközt, valamint mintegy 300 ezer lőfegyvert használnak.

Az Egyesült Államok hadserege 2010 októberében Iraknak is felajánlotta, hogy az amerikai erők kivonása után a felszabaduló haditechnikai eszközök egy részét átadja az arab országnak. A felajánlás elsősorban Humvee páncélozott járműveket, M1A1 Abrams harckocsikat és csapatszállítókat tartalmaz. Irak ez idáig nem adott választ az amerikai félnek.

 
Háború Művészete