Felülvizsgálhatják a földért életjáradékot programot

 

 

 


Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere szerint az eddig ötször elindult életjáradékot a földért program, bár szociálisan segítette azokat, akik nem tudták megművelni földjeiket, egyszerűen mégis megfosztotta őket tulajdonuktól – ezen is változtatni kell.

Egy hódmezővásárhelyi gazdafórumon az is elhangzott, hogy a magyar termőföldet az alkotmánynak kellene védenie.
Akár hűtlen kezelés is felvetődhet egy Heves megyében állami földet bérlő külföldi társaság szerződése ügyében. Az olasz cég a szántót hektáronként 100, a gyepet 50, az erdőt 0 forintért bérli – erről Ángyán József beszélt egy hódmezővásárhelyi gazdafórumon.
Az államtitkár elmondta, hogy eddig is tettek lépéseket az egyéni gazdák földhöz juttatása érdekében, de továbbiak szükségesek. Folyamatban van az állami földek leltárának elkészítése. 250 ezer hektárról még azt sem tudni, kinek a kezén van, 400 ezer hektárt pedig tőkés társaságok bérelnek. Ennek 80 százalékára, mindösszesen 180 nagy társaság kötött szerződést az állammal. Ezeket meg kell vizsgálni – mondta az államtitkár.
Lázár János, Hódmezővásárhely polgármestere szerint az eddig ötször elindult életjáradékot a földért program, bár szociálisan segítette azokat, akik nem tudták megművelni földjeiket, egyszerűen mégis megfosztotta őket tulajdonuktól – ezen is változtatni kell. A programhoz való csatlakozáshoz általában szociális kényszer vezetett, ami a rendszerváltáskor visszaszerzett tulajdon elherdálását is jelenti. Meg kell fontolnia a kormánynak, hogy hogyan tud ezeknek a családoknak másként segíteni. Nagy hiba, ha a mostani értékesítés és piaci viszonyok mellett a földet életjáradékért cserébe felajánlja – fogalmazott Lázár János.
Az új alkotmányba bele kell, hogy kerüljön a magyar termőföld védelme. Ezt a fórumon részt vevők is kérték. Lázár János és Ángyán József államtitkár is megerősítették, hogy a magyar termőföld védelme be kell, hogy kerüljön az alkotmányba.