EU-elnökség – Hírügynökségi kommentárok a magyar uniós elnökségről

 Budapesti keltezésű, elemző tudósításokban számolt be az AFP francia és dpa német hírügynökség arról, hogy szombattól fél éven keresztül Magyarország tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét.

 

 

 


A hírügynökségek kiemelték, hogy a 27 tagállamot tömörítő Európai Unió rendkívül nehéz kihívások előtt áll, ugyanakkor tudósítottak arról is: Magyarország olyan időszakban vette át az elnökségi stafétabotot, amikor a parlament által elfogadott médiatörvény mind belföldön, mind külföldön heves tiltakozásokat váltott ki.

Az AFP francia hírügynökség a kihívások között első helyen az euróövezet válságát, a roma kisebbség integrálódását, továbbá az unió hosszú távú költségvetésével kapcsolatos, kemény tárgyalásokat említette. Egyidejűleg emlékeztetett, hogy Magyarország – mint arra a közelmúltban a német kormány is utalt – különös felelősséggel bír az egész unió képéért a világban, olyan időben, amikor az AFP megfogalmazása szerint vitatott reformok sorozatával mind az országon belül, mind külföldön vihart keltett. A hírügynökség szerint ezek sorában mindenekelőtt a messze ható médiareform vetett fel kérdéseket azzal kapcsolatban, vajon Magyarország – mint írta – alkalmas-e a soros uniós elnöki tisztség ellátására. Az AFP ennek kapcsán ismertette a törvény főbb pontjait, és emlékeztetett arra, hogy azt az EBESZ azt a sajtószabadságot veszélyeztető jogszabályként bélyegezte meg, az Európai Parlament, valamint egyes országok, köztük Németország pedig nyílt bírálatot fogalmazott meg.

Az euróövezet válsága, a költségvetési tárgyalások, valamint a roma kisebbség integrálódása mellett a francia hírügynökség a kihívások között említette a schengeni övezet bővítését, utalva arra, hogy Franciaország és Németország korainak tartja, és ellenzi Románia és Bulgária – Magyarország által támogatott – 2011 márciusától remélt csatlakozását.

Az elnökség egyik legkiemelkedőbb eseményeként említette az AFP a májusban Budapesten tartandó keleti partnerségi csúcstalálkozót, és utalt arra is: Magyarország reméli, hogy elnöksége idején előrehaladást érhetnek el Horvátország uniós csatlakozása terén.

A médiatörvény kiváltotta tiltakozásokkal kezdte a magyar uniós elnökséggel foglalkozó tudósítását a dpa német hírügynökség is. Bevezetőjében utalt arra, hogy az ország az euróválság kellős közepén vette át az elnökséget, ugyanakkor médiapolitikája vitákat váltott ki. Németország és néhány más ország azt a gyanút fogalmazta meg, hogy Magyarország – mint a dpa írta – eltávolodik a „demokratikus erényektől”. AZ EU-ban és a magyar ellenzék soraiban attól tartanak, hogy a törvény cenzúrát készít elő – tette hozzá a hírügynökség.

A dpa utalt arra, hogy a német, a cseh és a luxemburgi kormány mellett mértékadó emberi jogi, valamint szakmai szervezetek is bírálták a törvényt. Kiemelte, hogy Angela Merkel német kancellár az uniós normák betartására intette Magyarországot. Majd idézte Werner Hoyert, a német külügyminisztérium államminiszterét, aki szerint a német kormány azt várja, hogy Magyarország átdolgozza a törvényt.

Ezt követően a dpa ismertette a magyar uniós elnökség prioritásait, kiemelve a közös Duna-stratégiát, valamint a romák integrálódásával kapcsolatos összeurópai terv kidolgozását. Utalt arra is, hogy a súlypontok között szerepel az unió kulturális sokszínűségének elősegítése, a további bővítés, a „csúcspontot” pedig a májusi keleti partnerségi találkozó jelenti, amelyre Budapestre várják Hillary Clinton amerikai külügyminisztert is

 

BreuerPress-info