A vallási antidiszkrimináció jogi szabályozásáról szóló könyvet mutattak be

A vallási antidiszkrimináció jogi szabályozásáról szóló könyvet mutattak be szerdán Budapesten az Oktatási és Kulturális Minisztériumban (OKM) .

     
   


A vallási antidiszkrimináció jogi szabályozásáról szóló könyvet mutattak be

    Budapest, 2010. március 10., szerda (MTI) –  A vallási antidiszkrimináció jogi szabályozásáról szóló könyvet mutattak be szerdán Budapesten az Oktatási és Kulturális Minisztériumban (OKM) .

    A vallási sokféleség és a vallási antidiszkrimináció jogi szabályozása a magyarországi és a határon túli vallási közösségek tapasztalatainak és teológiájának tükrében című könyvet az OKM adta ki.
    Csepregi András, az OKM egyházi kapcsolatok titkárságának vezetője sajtótájékoztatón elmondta: a kötetben helyet kapott a tavalyi, hasonló című kétnapos konferencia valamennyi előadásának teljes szövege.
    A titkárságvezető  rámutatott: a XXI. század Magyarországán beszélni kell az emberről mint vallásos lényről. A konferencián kerekasztal-beszélgetés témája volt – folytatta -, hogy a határon túli magyarok hogyan élték meg húsz éven keresztül a közösségi vallási létet, valamint felvetődött az a kérdés, hogy van-e Magyarországon vallási diszkrimináció. Ezek a témák szintén benne foglaltatnak az ötszáz példányban kiadott könyvben – hívta fel a figyelmet.
    A hétfőn elhunyt Raj Tamásra emlékezve Csepregi András felolvasott egy részletet a főrabbi tavalyi előadásából, amely szintén megtalálható a könyvben. Ebben a főrabbi többek között megállapította: „Ha manapság egyesek megkülönböztetik a +magunkfajtát+ és a +magukfajtát+, valójában a pogány gondolkodáshoz térnek vissza.”
    Csepregi András annak a véleményének is hangot adott, hogy az egyes vallások közötti konfliktusokat az ehhez a konferenciához és könyvhöz hasonló eszmecserékkel, megbeszélésekkel oldani lehet.
    A kötet egyik társszerzője, Máté-Tóth András vallásszociológus a sajtótájékoztatón arra világított rá, hogy a különböző vallások csak úgy élhetnek békésen egymás mellett, ha toleránsan viszonyulnak más vallásokhoz.
    Meglátása szerint társadalmi konszenzus van kialakulóban az utóbbi időben, hogy a vallás legyen magánügy. Ezzel szemben azt az adatot is megosztotta az érdeklődőkkel, hogy a társadalom több mint 80 százaléka támogatja: az egyházak vállaljanak aktív szerepet a szociális és oktatási szférában.
    A kötet szerzői között szerepel mások mellett Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség elnöke, Csepregi András, Köbel Szilvia alkotmányjogász, Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija, Kránitz Mihály, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője, Raj Tamás, Tamás Pál szociológus és Vankó Zsuzsa, a Sola Scriptura Teológiai Főiskola rektora.