Az iráni helyzet

Aggasztja az

Egyesült Államokat


Az Egyesült Államokat aggasztja az iráni helyzet


Aggasztja az Egyesült Államokat az elnökválasztást követően Iránban kialakult helyzet – közölte  a washingtoni Fehér Ház szóvivője.

    Robert Gibbs a Chicagóba tartó amerikai elnöki különgép fedélzetén újságíróknak elmondta: Washingtont továbbra is aggodalom tölti el az Iránban zajló események miatt.
    A washingtoni külügyminisztérium is azt közölte, mély aggodalmat keltenek az erőszakról, a letartóztatásokról és a lehetséges választási visszaélésekről érkező hírek.
    Iran Kelly külügyi szóvivő azt mondta, Washington még tanulmányozza az iráni helyzetet, ugyanakkor arra hívta fel Teheránt, hogy alaposan vizsgálja ki a választási visszaélésekkel kapcsolatos panaszokat.

 

 

    A múlt heti iráni elnökválasztást hivatalos teheráni közlés szerint az ultrakonzervatív Mahmúd Ahmadinezsád államfő nyerte meg. Az ellenzék viszont választási csalást emleget; az Ahmadinezsád újraválasztása ellen tiltakozók megmozdulásai a hét végén zavargásokba torkolltak. Mir Hoszein Muszavi ellenzéki elnökjelölt hívei hétfőn több százezres tüntetésen tiltakoztak a feltételezett csalás ellen.
    Két amerikai közvélemény-kutató, Ken Ballen és Patrick Doherty a The Washington Post című napilapban hétfőn megjelent írásukban közölték: az elnökválasztás előtt három héttel készített, a jelöltek népszerűségét mérő kutatásuk szerint Ahmadinezsád 2-1 arányban vezetett fő riválisa, Muszavi előtt.
    „A Teheránból származó nyugati híradások a választás előtti napokban arról szóltak, hogy az iráni nép lelkesen támogatja Ahmadinezsád ellenfelét, Mir Hoszein Muszavit, a mi tudományos felmérésünk (azonban) Irán mind a 30 tartományából Ahmadinezsád jelentős előnyét mutatta” – olvasható a cikkben.
    A kutatók szerint a felmérés eredménye arra utalhat, hogy az elnökválasztás eredménye valóban az iráni nép akaratát tükrözheti, nem pedig kiterjedt választási csalás következménye. Utaltak rá, hogy az iráni azeri kisebbséghez tartozó Muszavi az azeri népesség körében sem vezetett: Ahmadinezsád 2-1 arányban népszerűbb volt nála. Ugyancsak hamisnak bizonyultak azok a híradások, hogy az iráni fiatalság a változást élteti; a kutatás szerint éppen a 18-24 éves korosztály jelentette a jelenlegi elnök legerősebb szavazóbázisát.
    A megkérdezett irániak 77 százaléka azt szeretné, ha Teherán normális politikai és kereskedelmi kapcsolatokat építene ki az Egyesült Államokkal.


    Robert Gibbs hétfőn újságíróknak megismételte: a Fehér Ház jelentős előrelépésnek tartja az izraeli kormányfő előző esti beszédét, de hangsúlyozta, hogy „még hosszú az út” a közel-keleti válság megoldásáig. Benjámin Netanjahu vasárnap jelezte, hogy bizonyos feltételek teljesülése esetén elfogadná egy korlátozott szuverenitású palesztin állam megalakítását.

 

BreuerPress