Több ezer zarándok

Szent Sírnál
Jeruzsálemben


Több ezer zarándok volt a Szent Sírnál Jeruzsálemben húsvét alkalmából

Több ezer zarándok ünnepelte  húsvét vasárnapját Jeruzsálemben a Szent Sír bazilikánál,  ahol a keresztény hagyomány szerint Jézus meghalt és feltámadt.

 

Idén a húsvéti istentisztelet egy hónappal a harmadik jeruzsálemi pápai látogatás előtt tartották: XVI. Benedek pápa májusban látogat a Szentföldre. Utoljára II. János Pál pápa járt Jeruzsálemben, 2000-ben.
A hívek gyertyák ezreinek fényénél vonultak a Szent Sír bazilikába. A szertartást a tavaly hivatalba lépett Tuád Fual jeruzsálemi latin pátriárka vezette. A mise után a zarándokok menete a jeruzsálemi óváros utcáin folytatódott. Az eseményeket folyamatosan közvetítette az interneten az IPrayTV.com szolgáltatás.
A városban élénk hitéleti tevékenység folyt, mert noha vasárnap csak a nyugati keresztények emlékeztek meg Jézus feltámadásáról, az ortodox egyházak most a virágvasárnapot tartották meg a Szent Sír bazilikában, amelyet közösen használnak a katolikusok, ortodoxok, örmény keresztények és több más, kisebb szekta. A zsidóknál is folyik pészah ünnepén a zarándoklat a Siratófalhoz, a legszentebb helyhez, ahol imádkozhatnak.
Egyes protestáns csoportok az óvároson kívül, egy kertben tartották az ünnepet, mert szerintük igazából ott zajlottak le Jézus életének utolsó eseményei.

 

BreuerPress/MTI/AFP/AP-