1312 tonna segély

Állampolgárainak

védelme


A jelentések szerint tegnap 30 palesztint öltek meg egy szívszaggató iskolai tragédia során Jebaliya-ban. A vizsgálatok szerint a Hamasz terroristái gránátokat lőttek ki az izraeli erőkre az iskola területéről, akik visszalőttek a gránátok kiinduló pontjára. Az izraeli erők lövései az iskolán kívül értek célba, amit azonban egy robbanássorozat követett jelezvén, hogy az épületben lőszerek és robbanóanyagok voltak. A hírszerzés információi szerint a halottak között van Immad Abu Iskar és Hassan Abu Iskar, a Hamasz terrorszervezet két ismert tagja is.

A Hamasz nem első ízben lő ki gránátokat és rakétákat iskolákból, olymódon, hogy civileket használnak élő emberi pajzsként Izrael elleni terrortámadásaikhoz. Ez bizonyosodott be néhány hónappal ezelőtt, amikor egy robotrepülőgép által készített felvételen az látszott, hogy egy UNRWA iskola udvaráról rakétákat és gránátokat lőnek ki. (lsd: Archive footage of Hamas mortar fire from UN School in Beit Hanoun  )

Nem szabadott volna ártatlan civileknek meghalniuk. Az azonban létfontosságú, hogy megértsük, hogyan történhetett meg ez a szörnyű esemény és valójában ki a felelős érte.

 

A Hamasz három héttel ezelőtt robbantotta ki a jelenlegi konfliktust egyoldalúan megszegve a fegyverszünetet és önkényesen rakétákat és gránátokat lőtt ki izraeli városokra. Ez az agresszió a nemzetközi törvények egyértelmű semmibe vétele volt, és egy alapvető tényre vetett fényt – sem izraeli, sem palesztin polgárok nem sérültek volna meg, ha a Hamasz nem indítja meg brutális támadásait.

 

Izraelnek lépnie kellett. Egyetlen kormány sem nézné tétlenül, hogy polgárait rakétákkal és gránátokkal támadják. Állampolgárainak védelme minden ország alapvető joga és kötelessége. Ezt tartalmazza az Egyesült Nemzetek Chartája és a nemzetközi jogszabályok alapköve marad.  

 

Miközben tovább folyik az eseménnyel kapcsolatos vizsgálat, egy rendkívül fontos részlet már most nyilvánvaló: ez a tragédia azért fordult elő, mert a Hamasz következetesen saját népét használja fel élő emberi pajzsként. Miközben Izrael habozik visszavágni olyan területekre, ahol civilek vannak, a Hamaszt nem zavarja, sőt tisztában van vele, hogy civileket áldoz fel, és jól tudja, hogy a nemzetközi média Izraelt fogja bírálni.

 

A legjobb mód annak elkerülésére, hogy palesztinokat használjanak fel emberi pajzsként az, ha a nemzetközi közvélemény elkezdi valóban a bűnösöket – azaz a Hamasz terroristáit – hibáztatni, amiért politikai céljaikra használják fel saját népük szenvedését. Csak a Hamasz elleni egységes nemzetközi fellépés hatására fog ez a terrorista szervezet felhagyni perverz gyakorlatával.

 

Miközben a Hamasz emberi pajzsként használja fel saját népét az izraeli polgárok elleni támadásokhoz, az Izraeli Védelmi Minisztérium Israeli Defense Forces (IDF) mindent megtesz azért, hogy egyik oldalon se sérüljenek civilek. Számos izraeli terrorista elhárító akciót fújtak le az utolsó pillanatban, mert kiderült, hogy a célterületen civilek vannak. Sajnos háborúban előfordulnak tragédiák, különösen, amikor az egyik oldal megszegi a nemzetközi jogszabályokat, és civilek mögé bújva nyit tüzet.

Az, hogy a Hamasz szándékosan olyan területre helyezi katonai célpontjait, ahol palesztin civilek vannak nagy problémát jelent, amellyel Izraelnek következetesen meg kell küzdenie.

 

Az Irán által támogatott Hamasz stratégiája az, hogy nem hajlandó tartani magát a nemzetközi humanitárius törvény egyik legfontosabb előírásához – ahhoz, hogy különbséget tegyen a harcosok/katonai egységek és a civilek/civil vagyontárgyak között. Ebből is következik, hogy Izrael minden tőle telhetőt megtesz, hogy a nemzetközi jogszabályoknak megfelelően elkerülje a civilek sérülését, és minden ilyen sérülés a Hamasz felelőssége, amely szándékosan civil építményekből indítja hadműveleteit és emberi pajzs mögül tüzel.

 

Az Izraeli Védelmi Erők mindent megtesznek a polgári lakósság védelmére, csupán a tegnapi nap során összesen 57 teherautó vitt 1312 tonna segélyt (gyógyszert, élelmiszert, takarmányt) az Övezetbe.