M-learning

Magyar vizuális technológia az EU közösségi programjának sikeréért.
Gyakorlati kipróbálásához közeledik az Európai Unió Leonardo da Vinci programjának magyar fejlesztést is tartalmazó, és magyar közreműködéssel megvalósuló projektje. Ennek feladata egy globális mércével mérve is élenjáró mobil oktatási rendszer, az úgynevezett „M-learning” alkalmazása.


A tesztelés megkezdése előtt a program résztvevői 2007. április 19-21. között Budapesten, közösen ellenőrzik a fejlesztési eredményeket, amelyek jóváhagyása után célegyenesbe fordul a program különféle elemeinek végső fejlesztési szakasza, és ez év júniusától elkezdődhet a rendszer gyakorlati kipróbálása is. Mára valósággá vált a közösségi finanszírozásban fejlesztett mobil oktatás rendszerének elvi megvalósítás modellje: rendelkezésre állnak a segítségével elérhető kísérleti tananyagok szövegei, animációi és képi illusztrációi is.
A program magyar résztvevője, és egyben a konferencia házigazdája a Kupper András iparművész által 2003-ban alapított HOLOEUROPE nevű hazai vállalkozás, amely 2007-ig a hazain kívül nagyobb részben az olasz piacon tevékenykedett. Legismertebb és üzletileg is legsikeresebb fejlesztése a Holo℮motion nevű háromdimenziós megjelenítési rendszer, amely megalapozta a magyar vállalkozásnak az EU mobil oktatási projektjében való részvételét is. A HOLOEUROPE az oktatási program tananyagainak vizualizálását, valamint az azok elérésére szolgáló mobil-eszköz (pl. telefon) kezelési logikájának és menürendszerének a kialakítását, illetve a megjelenítés megtervezését és megvalósítását végzi.
Az M-learning rendszerű oktatás alkalmas lehet e módszer globális elterjesztésére, ezért az ENSZ ’OCCAM’ nevű szervezete, -a holo-víziós oktatással együtt beillesztette azt az Infopoverty nevű programjába. Ezek a törekvések összhangban vannak az úgynevezett E-kormányzási és –egészségügyi rendszerek kialakításával és nemzetközi elterjesztésével.
„Oktatás és kultúra”
Ez a két szó fejezi ki az Európai Unió Leonardo da Vinci programjának lényegét. Az EU oktatási és képzési politikájának négy pillére közül az egyik ez a közösségi cselekvési program, amely Európa polgárainak önkéntes alapon álló szakképzését hivatott segíteni. Alapját az oktatási intézmények, valamint az üzleti szervezetek, vállalatok és vállalkozások, közös projektekben kifejeződő együttműködése jelenti.
A 2005 októberében indult „MOLECOLE” program a mobil kommunikáció XXI. századi eszközeinek az oktatásban és képzésben való felhasználását tűzte ki céljául, ez az „M-learning”. E program 2007 októberében tervezett lezárultáig egyrészt arra tesz kísérletet, hogy az M-learning aktuális helyzetének felmérésén alapulva kifejlesszen és teszteljen olyan oktatási anyagokat, amelyek alkalmasak arra, hogy a felhasználók a mobil kommunikáció eszközeinek segítségével, interaktív módon férjenek hozzá az ismeretekhez. Másrészt feladata létrehozni azt az infrastruktúrát (internetes honlap, szoftverek, módszertani anyagok), amelyek segítenek elérni és hozzáférhetővé tenni az információkat, valamint megosztani a bennük rejlő tudást a felhasználók között.
A program, a célok megvalósulása érdekében több tagállam (a projektért felelős Olaszország mellett Finnország, Görögország, Németország Románia és Magyarország) oktatási intézményeinek, kutatóintézeteinek és üzleti vállalkozásainak tapasztalatait és munkáját integrálja.
A program vezetője az olasz Reggio Emilia-ban székelő Pascal Intézet, melynek munkáját az EU-pályázati programok koordinálásában jártas, szintén Reggio Emilia-i IFOA nevű vállalat a program operatív lebonyolításával, valamint az INDIRE nevű firenzei intézetet, a szakmai (didaktikai) ellenőrzéssel segíti.
A programban olasz és más nemzetiségű (finn, német, görög) oktatási intézmények vesznek részt, amelyek az oktatási anyagok (pl. nyelvleckék) kidolgozását és a végeredmények diákok közötti tesztelését végzik. A program további tagjai a római CISL-CGIL-UIL szakszervezeti szövetség, a Laboratorio delle idee, Fabriano-i cég, amelynek feladata a program internetes portáljának az elkészítése, valamint a román Vision System vállalat, amely a mobil eszközt (pl. telefon) működtető software-t fejleszti.
(FPI info)