Vatikáni-kínai kapcsolatok ?

Joseph Zen hongkongi bíboros egy exkluzív interjúban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vatikán válságos útra léphet, ha arra törekszik, hogy rendezze kapcsolatait Kína kommunista kormányával.


A vallásszabadság szószólójaként ismert főpap Rómában az amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy újabb letartóztatásokról hallott, az ázsiai országban (a Vatikánhoz hű a katolikus hívek) helyzete még mindig veszélyes és kusza.
Miközben az ugyancsak kommunista vezetésű Vietnamban jelenleg egy vatikáni küldöttség a Szentszék és az indokínai ország viszonyának a normalizálási lehetőségeiről tárgyal, a hongkongi bíboros aggályait fejezte ki amiatt, hogy ezt Kína esetében is meg lehet tenni.
Vietnammal kapcsolatban megjegyezte, hogy ott javulást lát a vallásgyakorlás engedélyezése terén, de Kínát illetően csak annyi mondott: „reménykedünk, hogy jobbra fordul a helyzet”.
Joesph Zen utalt arra, hogy XVI. Benedek pápa üzenetet készül intézni Pekinghez. A bíboros azt várja, hogy amennyire a szentatyát ismeri, a katolikus egyházfő világosan kifejezi gondolatait a kínai vezetésnek, és kellő határozottsággal Peking tudtára adja a Vatikán elvárásait.
Kína és a pápai állam kapcsolatai 1951-ben szakadtak meg azt követően, hogy az ázsiai országban a kommunista párt került hatalomra. Azóta csakis az állam által ellenőrzött egyházakhoz tartozó hívek gyakorolhatják szabadon vallásukat, de a becslések szerint mintegy 12 millió kínai katolikus illegális körülmények között továbbra is a Vatikánt követi.
A Vatikán nemtetszését gyakran kiváltja az, hogy a kormány irányította Kínai Hazafias Katolikus Szövetség pápai jóváhagyás nélkül nevez ki püspököket.
BPI-info