Fogolycseréről szóló tárgyalások előkészítése?

Az al-Ahram egyiptomi kormánylap vasárnapi száma előzőleg „magas szintű” forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy legkésőbb két-három héten belül végrehajtandó fogolycserében állapodott meg Izrael és a Hezbollah libanoni szervezet, német közvetítésnek köszönhetően.


Haszan Naszrallah sejk, a libanoni Hezbollah szervzet vezetője vasárnap megerősítette, hogy már megkezdődött a kapcsolatok felvétele, amelyek Izrael és a Hezbollah gerillái közötti fogolycserét szolgálják.
„Nemrég megkezdtük kapcsolatok felvételét a tárgyalások érdekében” – mondta Naszrallah a libanoni New TV-nek adott interjújában, hozzátéve, hogy Olaszország és az Egyesült Államok is közvetítést ajánlott fel az ügyben. Szavai szerint a tárgyalásokat Nabih Berri, a libanoni parlament síita elnöke vezeti majd.
Az egyelőre csak részleteivel beharangozott interjúban, amelyet vasárnap késő este sugároz majd a libanoni televízió, Naszrallah egyebek közt kijelentette: ha tudta volna, hogy két izraeli katona elrablása ilyen háborúhoz vezet, nem adott volna parancsot az akcióra.
A Hezbollah gerillái július 12-én intéztek támadást egy izraeli határőrposzt ellen, s a rajtaütésben nyolc izraeli katonát megöltek, kettőt pedig foglyul ejtettek. Az akció Izrael és a Hezbollah gerillái közötti 34 napig tartó libanoni háborút robbantott ki, amely augusztus 14-én az ENSZ által elrendelt tűzszünettel ért véget.
BreuerPress-info