A Hezbollah fegyveresei több mint 300 rakétát lőttek ki szerdán Izrael északi körzeteire

Az egyik rakéta a libanoni határtól hetven kilométernyire fekvő Bét-Seán város közelében csapódott be. Ez a fegyver hatolt be eddig a legmélyebben Izrael területére az izraeli hadsereg és a Hezbollah július 12-én kitört harcai során.


A Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei több mint 300 rakétát lőttek ki szerdán Izrael északi körzeteire.
A Hezbollah bejelentése szerint Haibar-1 rakétáról van szó ez a rakéta iráni gyártmányú.
Egy ember életét vesztette az észak-izraeli Naharíjában, további 160 személy pedig megsérült a rakétacsapások következtében.
Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke közölte szerdán, hogy izraeli katonák elfogták a Hezbollah öt fegyveresét. Dan Haluc altábornagy elmondta, hogy izraeli katonai helikopterek kommandóosztagokat szállítottak a libanoni-izraeli határtól 130 kilométernyire északra fekvő Baalbek városába. Az izraeli kommandósok heves tűzharcot vívtak az ősi városban Hezbollah-fegyveresekkel, és legalább tízet megöltek közülük. A tűzharc a helyi kórházra és annak környékére összpontosult. Az izraeli légierő is támogatta a kommandósok földi akcióját.
Dan Haluc tábornok egy másik bejelentése szerint Izrael mérlegeli annak lehetőségét, hogy felújítja légi csapásait a határtól távol eső libanoni területeken, egyebek közt a főváros, Bejrút térségében.
Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb vezetője dicsérte szerdai tévébeszédében a Hezbollahot, s ígéretet tett arra, hogy hazája mindig a libanoni síita szervezet mellett fog állni az Egyesült Államok és Izrael elleni harcában. Mohammed Nadzsi el-Otari szíriai miniszterelnök Damaszkusz támogatásáról biztosította a libanoni kormányt. Fuád Szinjóra libanoni kormányfővel folytatott telefonbeszélgetésében kijelentette: Szíria minden erejével támogatja Libanont „a vad izraeli agresszióval szemben”.
Ehud Olmert izraeli miniszterelnök kemény szavakkal szólt szerdán a szíriai vezetőkről, „meggondolatlanoknak”, „éretleneknek”, „terrorra uszítóknak” nevezve őket. Olmert kijelentette újságíróknak, hogy Izrael addig folytatja három hete tartó hadműveletét a Hezbollah fegyveresei ellen, amíg egy nagy létszámú nemzetközi erő el nem foglalja a helyét Dél-Libanonban. A nemzetközi alakulatoknak „erőteljesnek” kell lenniük, képesnek a Hezbollah lefegyverzésére – jelentette ki az izraeli miniszterelnök.
BreuerPress-info