Fuád Szinjóra miniszterelnök is gratulált a Hezbollahnak

A Hezbollah tevékenységével a libanoni kormány is egyetért, a minap Fuád Szinjóra miniszterelnök is gratulált a Hezbollahnak, amiért védelmezi Libanont. Ezt Libanon budapesti nagykövete mondta


A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a libanoni lakosság 87 százaléka támogatja a Hezbollahot, amely nem iráni vagy szíriai párt, hanem olyan szervezet, amelynek tagjai megvédik Libanon területét – szögezte le Huszein Muszavi, aki az Országgyűlés Európai Ügyek Bizottságának zárt ülésén számolt be országa álláspontjáról az Izrael és a Hezbollah közötti katonai konfliktusban.
A misszióvezető azt mondta, azért nem az izraeli nagykövettel együtt járult a bizottság elé (az eszmecserékre külön került sor), mert Libanon és Izrael között nincs diplomáciai kapcsolat és békemegállapodás.
Huszein Muszavi leszögezte: ha az Egyesült Államok, vagy az Európai Unió államai adnának el fegyvert Libanonnak, az országnak nem lenne szüksége arra, hogy Kínából, Oroszországból, Iránból vagy Szíriából vásároljon, hiszen valahogy meg kell védenie magát. Hozzátette: ezzel szemben Izrael a legmodernebb fegyvereket tudja beszerezni Amerikából.
„A Hezbollah soha nem lőtt ki rakétát civilekre Izrael területén, kizárólag katonai célpontokra és a megszállt területekre, ugyanakkor Izrael polgári célpontokat támad” – jelentette ki a libanoni nagykövet.
A misszióvezető – aki állítása igazolására fotókat is mutatott az újságíróknak – azt mondta, Izrael a hét végén is tudatosan bombázott polgári célpontokat Kanában, ezért haltak meg gyermekek, nők, idős emberek. Közölte: a Hezbollah fegyveresei nincsenek ott a városokban, a repülőtereken, a hidaknál, hanem „a hegyekben vannak, és onnan próbálják megvédeni Libanont”.
A libanoni nagykövet elmondta: országa békében szeretne együtt élni Izraellel, de egyenlő alapon. Kitért arra, hogy Libanon soha nem foglalt el egyetlen négyzetcentimétert sem Izraeltől, ellentétben Izraellel, amely 1982-ben még Bejrútot, a fővárost is elfoglalta, és Dél-Libanont 22 éven át tartotta megszállva.
„Mi békét akarunk és biztonságot mindenki számára, aki a térségben él” – tette hozzá. Kitért arra: ha Izrael lehetővé teszi, hogy a palesztinok visszatérhessenek hazájukba, és csapatait visszavonja Libanon megszállt területeiről, a Golán-fennsíkról, akkor béke lesz a térségben.
Megjegyezte azt is, hogy az izraeli megszállás miatt 400 ezer libanoni menekült él szegénységben és nyomorban.
Huszein Muszavi szerint azonnali tűzszünetre van szükség az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktusban, és csak azután lehet tárgyalni egy megállapodás részleteiről.
„Libanon az ENSZ egyik alapító tagállama, a világszervezet minden határozatát tiszteletben tartja. A jelenlegi helyzetben azonban olyan határozatra van szükség, amely nem egyoldalú. Miért csak Dél-Libanonba akarnak katonákat küldeni, Izraelbe miért nem?” – tette fel a kérdést Huszein Muszavi.
Kitért arra, hogy mivel az Egyesült Államok támogatja Izraelt, nem lenne elfogadható, ha az észak-atlanti szövetség küldene katonákat a térségbe. A nagykövet azt mondta, országa sokkal inkább el tudna képzeli európai uniós erőket az izraeli-libanoni határon, de csak olyan országok részvételével, amelyek semlegesek a konfliktusban – tehát a britek nélkül.
Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a katonai konfliktus július 12-én Izrael miatt robbant ki, mert a zsidó állam nem volt hajlandó hadifoglyok cseréjére. Huszein Muszavi szerint a Hezbollah ezért rabolt el két izraeli katonát, és jelezte: kész kicserélni őket libanoniakra. Hozzátette: Izrael a tárgyalások helyett polgári célpontokat kezdett bombázni Dél-Libanonban, libanoni létesítményeket, nem pedig Hezbollah-rakétaállásokat.
„Libanon kis ország, mindössze 60 ezer katonája van, nincs légiereje, tengeri hadereje. Amíg nem lehet erős hadseregünk és megállapodásunk Izraellel, szükségünk van a népszerű Hezbollah-ra, hiszen ma ők képesek megvédeni Libanon népét” – fejtette ki
BPI-info