Irán nemcsak Izraelt, hanem az arab és az európai országokat is fenyegeti

Irán nemcsak Izraelt, hanem az arab és az európai országokat is fenyegeti – fejtette ki véleményét kedden a katari székhelyű al-Dzsazíra televíziónak nyilatkozva Móse Kacav izraeli elnök.


Az államfő feltette a kérdést, hogy Irán vajon miért ismételgeti az Izrael állam létét fenyegető kijelentéseit. Ezzel Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnöknek arra a korábbi megnyilvánulására utalt, hogy a zsidó államot le kell törölni a térképről.
Kedden egy magas rangú iráni tiszt leszögezte: Irán első számú célpontja Izrael lenne, ha az Egyesült Államok arra vetemedne, hogy megtámadja az ázsiai országot – jelentett az Isna iráni hírügynökség.
Kacav nyilatkozatában úgy vélekedett, hogy Izrael és Irán érdekei között nincs ütközési pont, és közös határuk sincs. „Az a benyomásunk, hogy Irán Izrael, a zsidó állam elleni fenyegetőzéseivel az iszlám világ támogatását igyekszik megszerezni” – fogalmazott Kacav.
Az államfő szerint Teherán „az összes nemzetközi terrorszervezettel” igyekszik kapcsolatokat építeni, noha nincs is „komoly ellensége”, atomfegyver birtoklására törekszik.
Felszólította Iránt, hogy atomprogramját illetően működjék együtt az ENSZ-szel és a nemzetközi közösséggel. Végül kifejtette: a világ nincs Irán ellen, és ő, aki Iránban született, nagyon szereti annak az országnak a kultúráját és történelmét, ahol családja 2500 éven át élt.
BreuerPress-info