A Fidesz 5 helyen újraszámoltatna

Csak akkor lehet a szavazatok újraszámlálását kérni, ha valamilyen választási törvénysértés történt. Ez azt jelenti, hogy nem lehet például kis szavazatkülönbségre hivatkozva fellebbezni a választási eredmények miatt – mondta Rytkó Emília.


Korábban Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő közölte, hogy a szavazatok újraszámlálását kérik Győr-Moson-Sopron megye 3-as választókerületében, Kiskunfélegyházán, Püspökladányban, Edelényben és Nagykállón.
Ebben az öt körzetben nagyon kicsi a különbség az első helyezett MSZP-s és a második Fidesz-KDNP-s jelölt között – mondta Szijjártó Péter a Független Hírügynökségnek. Hozzátette, mind az öt helyen magas volt az érvénytelen voksok aránya, és szavazóköri delegáltjaik szabálytalanságokról is beszámoltak. Az újraszámlálást a területi választási bizottságoknál lehet vasárnap délután 4 óráig kérni – mondta Rytkó Emília. A fellebezőknek csatolniuk kell bizonyítékot is arra, hogy valamilyen törvénysértés miatt nem megfelelő a megállapított eredmény. A testületnek 1 napja van a beadvány elbírálására, a meghozott döntés ellen 1 napon belül lehet fellebbezni a megyei bíróságnál. A bíróságnak is ugyancsak 1 napja van a beadvány elbírálására, döntésük azonban már jogerős, nincs újabb fellebbviteli szerv.