Izrael mégsem állítja bíróság elé Ahmed Szaadat palesztin vezetőt

Izrael mégsem állítja bíróság elé egy izraeli miniszter meggyilkolásának vádjával Ahmed Szaadat palesztin vezetőt – jelentette be szerdán az izraeli igazságügyi minisztérium.


A tárca bizonyítékok hiányával magyarázta a döntést, ám egyúttal jelezte: Ahmed Szaadatot, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (NFPF) radikális szervezet vezetőjét más – közelebbről meg nem jelölt – „biztonsági bűncselekmények” miatt még bíróság elé állíthatják.
Ehud Olmert izraeli ügyvezető miniszterelnök korábban maga ígérte meg Szaadat felelősségre vonását, amely a legnagyobb figyelmet kapó bírósági eljárásnak ígérkezik azóta, hogy egy izraeli bíróság 2002-ben börtönbüntetésre ítélte Marván Bargúti palesztin vezetőt izraeli célpontok elleni támadások megszervezésének vádjával.
Izrael azzal vádolja Szaadatot, hogy ő adott parancsot Rehavam Zeévi – szélsőjobboldali beállítottságú – izraeli idegenforgalmi miniszter 2001-es meggyilkolására. Szaadatot és a palesztin szervezet másik négy tagját emiatt egy palesztin bíróság elítélte és a jerikói börtönben tartották őket fogva.
BPI-info