Az Élet menete a holokauszt emléknapján

A holokauszt emléknapján, kedden a dél-lengyelországi Oswiecimben, az egykori auschwitz-birkenaui náci munka- és megsemmisítő táborban 15. alkalommal rendezték meg az Élet menetét, amelyen idén is több száz magyar vesz részt.


Lengyel források szerint 1940 és 1945 között legalább 1,1 millió ember, túlnyomó többségükben különböző országokból deportált zsidók pusztultak el a náci Németország által létrehozott legnagyobb haláltáborban. Minden harmadik áldozat magyar volt, őket 1944. május 15-e és 1944. július 9-e között deportálták Magyarországról.
Az izraeli oktatási minisztérium és az Élet menete nemzetközi szervezet első ízben 1988-ban szervezte meg az Élet menetét, akkor, amikor egyesek elkezdték nyilvánosan kétségbe vonni és tagadni a holokausztot. 1996 óta évente, a holokauszt emléknapjához időzítve megszervezik az eseményt, magyar csoport először 2004-ben vett részt rajta. Idén is több száz magyar – köztük népszerű művészek, közéleti emberek – jelen voltak Auschwitzban a megemlékezésen. A menetben ott volt a 82 éves Simon Peresz, a Nobel-békedíjas volt izraeli miniszterelnök is.
A második világháborúban elkövetett náci népirtás hatmillió zsidó áldozatára emlékeztek kedden Izraelben: helyi idő szerint tíz órakor két percre az ország egész területén megállt az élet.
Breuer