Amerikai Vétó az ENSZ-ben

2003. szeptember 17.
Tudósítónk Barát Tamás jelenti New York-ból.
AZ ENSZ Biztonsági Tanácsában az Egyesült Államok megvétózta az Izraelt elítélő határozattervezetet.


Az USA vétó az ellen a határozattervezet ellen irányult, amely alapján az ENSZ felszólította volna az izraeli kormányt, hogy ne utasítsa ki Jasszer Arafat palesztin elnököt. Az eredeti határozattervezet felszólította Izraelt, hogy mint megszálló hatalom, vessen véget a Palesztin Hatóság megválasztott elnöke biztonságát érintő minden fenyegetésnek, valamint ne utasítsa ki a hatóság elnökét.
A javasolt tervezet értelmében a BT támogatásáról biztosította volna az útiterv néven ismertté vált közel-keleti rendezési tervet
Az Egyesült Államok ENSZ-képviselője a tervezet megvétózását azzal indokolta, hogy a szöveg nem tartalmazott semmilyen konkrét utalást a terroristának minősíthető szervezetek fenyegetéseire vonatkozóan. Az Egyesült Államok véleménye szerint Jasszer Arafatot a probléma szerves részének tekintik. AZ USA politikája szerint a palesztin – izraeli problémát a legjobban a tárgyalások útján lehet megoldani. Ehhez kapcsolódna a diplomáciai elszigetelés is. Az amerikai ENSZ delegátus kifejtette, hogy véleménye szerint a vétó nem jelenti azt, hogy Izrael bántalmazhatja, vagy száműzheti a palesztin elnököt.
A határozattervezet elfogadását az USA vétója mellett, Biztonsági Tanács tizenegy tagállama támogatta, három ország delegátusa tartózkodott. Izrael állandó ENSZ-képviselője üdvözölte, hogy elvetették a határozattervezetet, amely megítélése szerint nem mutatott rá a palesztinoknak a terror „infrastruktúrájának lebontásában való felelősségére”.
(BPI New York Barát Tamás)