Nagyon fontos még a hitelesség, hogy az embernek van hite és nézete, célkitűzése

Nagyon fontos még a hitelesség, hogy az embernek van hite és nézete, célkitűzése

Dr. Bajkai István, Erzsébetváros alpolgármestere, országgyűlési képviselőjelölt beszélt megemlékezésekről, az idősekről való gondoskodás fontosságáról, az emberi hitelességről. mellette természetesen szóba került még az erzsébetvárosi népszavazás ügye is.

 

Ön a napokban Bécsben járt egy megemlékezésen, kérem, beszéljen erről az eseményről!

Az osztrák főváros külvárosában, Strashofban voltunk az ottani központi zsidó temetőben, azért, hogy megemlékezzünk azokról, akiket ott pusztítottak el. Tudni kell, a Sonderkommando 24 ezer zsidó honfitársunkat hurcolt el, ahol kényszermunkásként dolgoztatták őket, nagyon sokan ott haltak meg közülük. Az itt található tömegsír felett egy emléktáblát avattunk fel, amelyet Petrasovits Anna és férje támogatott. Az emléktábla avatásán kívül egy kis konferenciát is szerveztünk, ezzel is kiegészítve a megemlékezést. A rendezvény megszervezéséhez és a tábla felavatásához még komoly segítséget kaptunk a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítványtól is.

A hírek szerint sokan mentek el erre a megemlékezésre.

Ez így volt valóban, ennek az lehetett az oka, hogy nagyon sokan kívántak megemlékezni, sokan szerették volna leróni a tiszteletüket a meggyilkoltak felett. Ez a sok ember mintegy felemelt ujjal figyelmeztette a mai és a jövő kort, hogy ilyen soha többet ne forduljon elő, mint 73 évvel ezelőtt. A konferencián nagyon komoly előadásokat hallhattunk, külön szeretném kiemelni haraszti György professzor előadását, aki történészi mélységgel mutatta be azt a korszakot, amikor szinte rabszolgakereskedelem működött Strashofban, ahol a környező üzemekben, a mezőgazdaságban borzalmas körülmények között dolgoztatták zsidó honfitársainkat.

Ön is beszélt ezen a rendezvényen, d a múlt héten is több hasonló eseményen vett részt, hogy van ideje mindezekre a munkája mellett?

Vannak olyan rendezvények, amelyekre kell időt szánni, szerintem ez emberi, erkölcsi és isteni parancs is egyben. Ha nem mennék el ezekre a megemlékezésekre, akkor a lelkiismeretem nem hagyna nyugodni. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, azok a zsidó honfitársaink, akiket akkor elhurcoltak, akik ennek az országnak az állampolgárai voltak, akik építették ezt az országot, az egyik pillanatról a másikra váltak porrá és hamuvá. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy nekünk fontos elmenni a róluk való megemlékezésekre, a tiszteletünket leróni és megfogalmazzuk az erkölcsi parancsolatokat a jelenre és a jövőre egyaránt.

Ön is készül az országgyűlési választásokra, hiszen a VI-VII. kerületi körzetben a Fidesz-KDNP jelöltjeként indul. Már sok rendezvényen vett részt, hogy látja, milyen korúak a választókörzetének a lakói?

A rendezvényeken idősek vannak jelen leginkább, de elmondható, hála Istennek egyre több fiatal jön el, akik aktívak politikailag. Már elmennek a rendezvényekre, véleményt formálnak, adott esetben még kritikusan is nyilatkoznak, helyesen, én ennek nagyon örülök.  Természetesen az is igaz, hogy mind Terézvárosban, mind pedig Erzsébetvárosban az a korosztály van többségben, akik már több évtizedet hagytak maguk mögött, ám ez a korosztály a közéletet tekintve igen aktív.

Minden választáson induló párt ígéretekkel áll elő a választásokra, ami teljesen természetes. Mit tud ajánlani a Fidesz-KDNP szövetség és Ön az idősebb korosztálynak?

Úgy vélem, ennek a korosztálynak a legfontosabb a kiszámíthatóság, a stabilitás és a biztonság. Ők már nagyon sok ígéretet hallottak, sokat láttak és tapasztaltak, beváltott és be nem váltott ígéreteket. Egy pártnak alapvetően alapvető felelőssége, hogy csak olyat ígérjen meg, amit teljesíteni is tud, de az is fontos, olyan valaki tegye ezt az ígéretet, akinek van teljesítménye. Én határozottan azt gondolom, a Fidesz-KDNP pártszövetség az ilyen, mi igyekszünk az idősebb nemzedék számára mindazt megadni, ami gazdaságilag és jogilag is lehetséges. Minden civilizált kultúra része és egyben erkölcsi parancsa az idősekről való megfelelő gondoskodás, mert nem szabad elfelednünk, ők a mi szüleink, mi nekik köszönhetjük az életünket.

Erzsébetváros arról is nevezetes, hogy a kerület irányításában több párt is szerepet vállal.

Valóban, a 2014-es önkormányzati választás a kerületben úgy alakult, a Fidesz által delegált polgármester vezeti a városrészt, de kisebbségben vagyunk, így együttműködünk egyes pártokkal és egyes képviselőkkel a működés érdekében. Azt gondolom, az elmúlt évek bebizonyították, Erzsébetvárost összhangban és megfelelő szakértelemmel vagyunk képesek vezetni.

Ha Ön győz a választáson és megválasztják a VI-VII. kerületi választókörzet országgyűlési képviselőjének, milyen célokkal vágna neki ennek a munkának?

A legfontosabb, hogy az ember ismerje azt a körzetet, amelyet képviselni kíván, én ezzel rendelkezem, hiszen harminc éve dolgozom ügyvédként Terézvárosban, ott is voltam önkormányzati képviselő, most Erzsébetvárosban vagyok városvezető, úgy gondolom, elég jól ismerem ezt a két városrészt, az itt élőket. Nagyon fontos még a hitelesség, hogy az embernek van hite és nézete, célkitűzése. Nekem célom, hogy ebben a két városrészben élők életkörülményei javuljanak, több forrás érkezzen ide. Lássuk be azért, voltak olyan kerületek a fővárosban, amelyek „ügyesebbek” voltak, több forráshoz jutottak, ezeknek az okait most nem elemezném. Azt viszont kijelenthetem, fontos célom, hogy a jövőben minél több központi, kormányzati forrás érkezzen erre a részre, nem dicsekvésként mondom, nemrégiben egy komoly, két éven át tartó munka eredményeként érkezett Erzsébetvároshoz egy több mint egymilliárd forintos pályázati összeg, amit tömbrehabilitációra és az itt élők életkörülményeinek a javítására fordítunk. Ez egy jelentős összeg, persze ennél több kellene még Erzsébetvárosban és Terézvárosban, de sok más kerületben is, mert a házak olyan állapotban vannak, amelyek felújításra szorulnak, de erre sem az önkormányzatoknak, sem pedig a társasházaknak nincs pénze. A szocializmusban nem folyt vagyongazdálkodás, a felújításokra egyáltalán nem fordítottak jelentősebb összegeket, most több mint 50 év elmaradását kellene pótolni. Vannak olyan társasházak, ahol a bejárat felújítása, műemlékvédelmi keretek között is 30 millió forint körüli összeg és akkor csak a bejáratról beszélünk! Erre nincs pénze a társasházaknak sem, az a meggyőződésem, hogy egy központi programot kellene elindítani Budapest belvárosának a megújítására. Nekem ez az egyik célom, vannak mások is, de úgy vélem, választópolgároknak azt kell eldönteni, milyen ideák mellé állnak, ki az a személy, akit hitelesnek tartanak.

Szerepel a tervei között az Andrássy út szebbé tétele, egy kelet-közép európai Champs Élysées megalkotása?

Én nagyon bízom abban, hogy az Andrássy út a múltjához hasonlóan lesz még szebb és így fog még jobban kiteljesedni. De mellette még számos csodálatos utca van ebben a városban, ilyen gyönyörű építészeti kialakítása nagyon kevés városnak van, mint amilyennel Budapest rendelkezik. A fővárosnak ékkövei vannak, ezek között sok van Teréz- és Erzsébetvárosban is.

Erzsébetvárosban egyre jobb körülmények vannak az egészségügyi ellátás területén, de mi a helyzet Terézvárosban?

A VI. kerületben is minden orvosi rendelő és egészségügyi intézmény jelentős támogatást kap, ez jelenti az egészségügyi szolgálatot, a háziorvosi rendelőket. Tudom, hogy nem szép dolog az öndicsértet, de sikerült megújítani ezeket az intézményeket, büszkék lehetünk rá, folyamatosan kapjuk a visszajelzéseket a lakosoktól, nagyon örülnek annak, hogy valóban XXI. századi körülmények között kereshetik fel az orvosukat, ehhez jelentősen hozzájárultak az önkormányzatok. Meg kell még említeni, hogy az igen lerobbant állapotban lévő Péterffy Sándor utcai kórházban is egy több mint négymilliárd forintos fejlesztésre kerül sor és ez még nem a vége, hiszen az ország helyzetétől függően egyre több jut még az egészségügyre.

Az országgyűlési választás előtt Erzsébetvárosban még népszavazásra is sor kerül február 18-án. Hol tartunk ebben az ügyben?

Már szinte az összes lehetséges fórumon megszólalt az önkormányzat, a helyi politikusok, mindannyian elmondtuk, mennyire is fontos ez a helyi népszavazás. Én azt várom, hogy sokan mennek, az érvényességi küszöböt meghaladó számban az erzsébetvárosiak a népszavazásra, hogy véleményt mondjanak a bulinegyedben működő vendéglátóhelyek nyitva tartásának az ügyében. ez rendkívül fontos, hiszen most ez egy megkerülhetetlen pontja a kerület életének, ahogy az a kérdés is megkerülhetetlen, az itt lakók élete a bulinegyed miatt elnehezült. Már beszéltem erről, de amikor a kétezres évek elején nyakló nélkül adtak el ingatlanokat a bulizás céljából, akkor senki nem vitatta meg azt a kérdést, ennek mi lehet a következménye. Nem kérdezték meg az erzsébetvárosiakat, akik csak azt vették észre, egyszer csak kialakult a bulinegyed, kialakult itt egy iparág. Ezt a helyzetet meg kell oldani, ezt nekünk kell megoldani az erzsébetvárosiakkal együtt, nem pedig másnak.

Nem hordozza ez a helyzet annak a veszélyét, hogy kipukkad az ingatlanlufi, hiszen most a bulinegyednek és az Airbnb-nek is köszönhetően magasak a kerületi ingatlanok árai. Ha minden igaz, akkor ezeket a lakáskiadásokat szigorúbban is akarják ellenőrizni. Valóban így van?  

Az ellenőrzést illetően csak azt tudom mondani, az valóban nem fair, hogy egyeseknek kevesebb kötelezettséggel kell ugyanazt az üzletágat működetni, mint mondjuk a szállodáknak, mellette az is baj, a lakáskiadások, az Airbnb szolgáltatás valójában egy lakókörnyezetben valósul meg. Fel lehet tenni a kérdést, szívesen feküdne-e az ember egy olyan sebész kése alá, aki azért nem tudott pihenni, mert a szomszédjában a buli folytatódott egy Airbnb-s lakásban?

Köszönöm a beszélgetést.

Breuer Péter