A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 

A BreuerPress és a HetiTV legfrissebb hírei 


A nyugati civilizáció Winston Churchilljének, Európa megmentőjének nevezte Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Steve King republikánus szenátor a migrációs krízis kapcsán képviselt magyar álláspont és Soros György magyarországi tevékenységeinek ismeretében. A Newsweek említést tett cikkében a Soros György ellen indított plakátkampányról, amely egyes vélemények szerint rejtett antiszemitizmust hordoz magában. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök ugyanakkor nem osztja ezeket a véleményeket. Közelmúltbeli budapesti látogatása alatt élharcosnak nevezte Magyarországot az antiszemitizmus elleni küzdelemben.

    Alaptalanok azok a vádak, hogy a magyar kormány be akarná zárni a CEU-t – mondta Németh Zsolt az InfoRádió Aréna című műsorában. Az országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hozzátette, egy ügyes politikai másolással sikerülhet megoldani az egyetem kérdését. A magyar kormánymegbízott sikeres tárgyalásokat folytatott: Maryland állammal megvan a megállapodás, New York állammal is folynak – mondta az országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke. Németh Zsolt hozzátette, New York állammal kell a CEU-ról megállapodni. „A marylandi megállapodásnak jelentős a precedensértéke. Nem jöhetett volna létre, ha nincs politikai támogatottsága. Ha egy ügyes politikai copy-paste-tel sikerül másolni, akkor meg tudjuk találni a CEU-ra is a megoldást.”

        Az MSZP vállalja, hogy kormányra kerülve a korhatár alatti nyugdíjak teljes rendszerét kidolgozza – közölte az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke. Korózs Lajos szerint Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszédéből kimaradt a nyugdíjügy. Az MSZP azonban kormányon kidolgozza az előre hozott öregségi nyugdíj, a csökkentett összegű előre hozott öregségi nyugdíj, a korengedményes és a korkedvezményes nyugdíj szabályait – tette hozzá. Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2012-ben átalakította a nyugdíjrendszert, megszüntette a korhatár alatti nyugdíjakat.

           Az Együtt aktivistái elkezdték gyűjteni az aláírásokat az állami cégvezetők bérének maximalizálásáról szóló népszavazási kezdeményezéshez. Juhász Péter pártelnök a referendumot kezdeményező Vágó Gábor volt LMP-s képviselővel közösen azt mondták, hogy egy normális világban az állami vezetők béreinek a piaci viszonyokhoz kellene illeszkedniük, de Orbán Viktor rendszerében nem a teljesítmény és hozzáértés, hanem kizárólag a Fideszhez való lojalitás szabja meg egyes emberek fizetését. Összesen 120 napjuk van az aláírások összegyűjtésére. Korábban az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutya Párt is jelezte csatlakozási szándékát, de ők csak később kezdik gyűjteni a szignókat.

A kormány határozott célja, hogy megerősítse a Magyarország biztonságát garantáló honvédséget – közölte a honvédelmi miniszter a nagyjavításból visszaérkezett Mi-17-es szállítóhelikopterek ünnepélyes alkalmazásba vételén. Simicskó István az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison tartott eseményen azt mondta: Magyarország biztonsága három pilléren nyugszik: a magyar honvédség képességein, a NATO szövetségi rendszerén és az állampolgárok áldozatkészségén, hazafias elkötelezettségén.

Egykori kamionsofőr és huszonéves fiatal lány is van a most végző börtönőrök között, akik hétfőn tettek vizsgát. A tanulók szerint nem számít a kor és az előélet, ha elegendő elhivatottság és akarat van az emberben. Többségük számára ez a hivatás életük eddigi legjobb lehetősége. Idén több mint hatezren jelentkeztek büntetés-végrehajtási (bv-) felügyelői képzésre. – Az életpályamodell bevezetése óta egyre népszerűbb ez a képzés. Az iskola megkezdése után a tanulóknak fizetés és kafetéria is jár, körülbelül nettó 170 ezer forintot visznek haza havonta – írta a Magyar Idők.

Magyar kezdeményezésre március óta tiltakoznak a kelet-európai fuvarozók az őket hátrányosan érintő nyugat-európai szabályozás ellen. Többek között hatályba lépett Németországban egy újabb jogszabály, amely szerint a fuvarozóknak pihenőidejüket kötelezően szálláshelyen kell letölteni, nem pedig a kamionban, ami jelentős költségnövekedéssel jár. A nyugat-európai hatóságok mindezen túl a kelet-európai fuvarcégek alkalmazottaitól országonként különböző igazolások – egyebek közt munkabér-igazolás vagy munkaszerződés, társadalombiztosítási igazolás, bérjegyzék – bemutatását követelik meg az adott nemzet nyelvén, illetve kiküldetésnek minősítve a munkavégzésüket az adott ország minimálbér-szabályainak alkalmazását írják elő. Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára Orbán Viktorhoz címzett levelében kérte a miniszterelnököt: vegye figyelembe, hogy bizonyos uniós tagországok, piac visszaszerzési szándékkal hozott szabályai teljesíthetetlenek a magyar kamionosok számára, és kétségessé teszik a magyar fuvarozó vállalkozások sorsát.

Külpolitika:


Őrizetbe vették a múlt pénteki halamishi zsidó településen  három halálos áldozatot követelő terrortámadás gyanúsítottjának az édesanyját – közölte a Jerusalemonline. Az izraeli biztonsági erők eddig 26 embert vettek őrizetbe a merénylet kapcsán, köztük több személy nagyon szoros kapcsolatot ápol a Hamász nevezetű terrorszervezettel. A merénylő édesanyját azért vették őrizetbe, mivel többször felszólított arra, hogy aki teheti, minél többet ártson a zsidóknak – írta a portál.

Első olvasatban elfogadta a Knesszet jogi- és igazságügyi bizottsága az úgynevezett Jeruzsálem törvényt – írta a Times of Israel. A törvény lényege, hogy a zsidó állam parlamenti képviselőinek vagy a kétharmada, vagy 80 fő dönthet csak úgy, hogy elfogadják a város megosztását egy esetleges békemegállapodás keretében. A Knesszetben egyébként 120 képviselő ül, az egyszerű többséghez 61 fő kell. Meirav Michaeli, az ellenzéki Cionista Unió képviselője szerint nem jó döntés a törvény erőltetése a mostani felfokozott helyzetben, és csak az indulatokat növeli.

Jeruzsálemi irodájában fogadta Benjamin Netanjahu a zsidó állam jordániai nagykövetségéről hazatérő diplomatákat és dolgozókat – írta a The Jerusalem Post. Nagyon boldog vagyok, hogy látom Önöket, és hogy a válságot sikerült megfelelő módon rendezni – mondta a találkozón Izrael miniszterelnöke. A nagykövetségen azt követően alakult ki válság, hogy az egyik biztonsági őr önvédelemből végzett egy terroristával, valamint egy jordániai dolgozóval. Jordánia nem akarta kiengedni az elkövetet az országból de végül Ammán engedett.

Újabb csapás érte az elhagyatott zsidó temetőt Varsóban. Vihar pusztított a lengyelországi zsidó temetőben, sírkövek ezrei rongálódtak meg a kidőlt fák miatt és egyelőre senki nem tesz semmit a Hamevasser értesülése szerint, amit az israelnationalnews.com idéz. Az elhagyatott temető eddig sem volt túl jó állapotban, mindössze egy gondnok felel érte, de láthatóan ő is tehetetlen – írja a lap. A varsói zsidó temető a második legnagyobb Lengyelországban és az egyik legnagyobb a világon. 83 hektáron terül el, több mint 200 ezer jelölt sírt tartanak nyilván, de itt hantolták el tömegsírokban a varsói gettóban meggyilkolt embereket is.

A világ muzulmánjai látogassanak el Jeruzsálembe, és védjék meg a várost – mondta Recep Tayyip Erdogan török államfő. Erdogan kijelentette: akinek van lehetősége, menjen el az iszlám vallás harmadik legszentebb helyére, a jeruzsálemi al-Aksza-mecsetbe. Aki nem teheti meg, az küldjön segítséget az ottani „testvéreinknek” – tette hozzá a török államfő. Izrael és a muszlim országok viszonya az elmúlt napokban rendkívül feszültté vált a jeruzsálemi óvárosban, a Templom-hegyre vezető utakon felállított, majd kedden elbontott biztonsági kapuk miatt. A kapukat azután állították fel, hogy palesztin terroristák a közelmúltban megöltek ott két izraeli rendőrt.

Megkezdődtek az október 15-én tartandó ausztriai előrehozott parlamenti választás előkészületei, az induló pártok megkezdik a támogató aláírásgyűjtést és megalakulnak a választási bizottságok is. A májusi kormánykoalíciós válság és Reinhold Mitterlehner néppárti elnök és alkancellár lemondása után az osztrák parlamenti pártok megállapodtak, hogy a 2018 őszén esedékes következő parlamenti választásokat egy évvel előbbre hozzák. Ezek időpontjában – október 15. – is megegyeztek, melyet nemrég a parlament is megerősített.

A The Wall Street Journal jelentése szerint Kína megnövelte védelmét az észak-koreai határ mentén, hogy felkészüljön egy potenciális katonai krízisre a félszigeten, beleértve egy új határőrség létrehozását és bunkerek felépítését a civilek számára. Kína Phenjan első, 2006-os nukleáris tesztje óta folyamatosan erősíti védelmét az észak-koreai határon, például annak egyes részein kerítést húzott fel, valamint járőröket küldött állandó ellenőrzés céljából. Az újság most arról számolt be, hogy Peking fokozottan felügyeli a határ menti térséget, valamint felállatott egy „harckészültség szintű, katasztrófa utáni helyreállítási központot”. Ezen kívül állítólag a hadsereg is gyakorlatozik, továbbá más régiókból szállítottak egységeket a térségbe a határőrség megerősítése végett.

Egy sor “haladéktalan intézkedésről” állapodott meg az ukrajnai konfliktus ügyében Németország, Franciaország, Oroszország és Ukrajna – közölte a német kormány. Az úgynevezett normandiai négyek felszólították a Kelet-Ukrajnában szemben álló feleket, hogy azonnal vessenek véget a tűzszünet sorozatos megsértésének. Az ukrán csapatok és az Oroszországgal szövetséges lázadók erőinek szétválasztása szintén elsődleges fontossággal bír. Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök felszólították a feleket, hogy az év végéig újítsák fel a fogolycseréket, és azokat a “mindenkit mindenkire” elv alapján hajtsák végre. A négy ország szakértői legközelebb augusztusban tanácskoznak, mielőtt az állam- és kormányfők újabb konferenciabeszélgetést folytatnak.

Tovább pusztítottak a tüzek Franciaország délkeleti részén és Korzikán. A legnehezebb dolguk a tűzoltóknak a népszerű Saint-Tropez üdülővároshoz közeli vari erdőtűzzel van. Eddig már több mint háromezer hektárnyi terület vált a lángok martalékává. Az oltást nehezíti az erős szél. A műveletekben 19 repülő is részt vesz, és összesen kétezer tűzoltó. Az oltásban négy tűzoltó és 15 rendőr megsérült. Franciaország délkeleti részén hetek óta szárazság van, hétfőn pedig úgy felerősödött a szél, hogy félő, újabb helyeken kaphat lángra a növényzet.

Andrzej Duda lengyel államfő vállalja a felelősséget az igazságügyi reformért, új törvénytervezeteket készít elő, a kormány elvárása az, hogy ezek a Beata Szydlo miniszterelnök által kitűzött három célt valósítják meg – jelentette ki Rafal Bochenek kormányszóvivő. Andrzej Duda hétfőn bejelentette: nem írja alá a lengyel a parlament által már elfogadott törvényjavaslatokat az országos igazságszolgáltatási tanács és a legfelsőbb bíróság átalakításáról. Bochenek nyilatkozatával egyidőben Duda szóvivője közölte: az államfő aláírta a harmadik, a bíróságok szervezetéről szóló törvényt. A kormányszóvivő elmondta: “nehéz megérteni” az államfő döntését a kettős vétóról. Mindazonáltal úgy vélekedett, hogy a kormányfő és az államfő közötti kapcsolat “olyan, amilyennek a legfelsőbb állami szervek közötti viszonynak lennie kell”.

Minden szökőkutat elzárnak a Vatikánban az Olaszországot sújtó aszály miatt – jelentette a Vatikáni Rádió. Az intézkedés a városállam egész területére vonatkozik, így a turisták óriási tömege által látogatott Szent Péter tér szökőkútjai ugyanúgy elapadnak, mint a nyilvánosság elől elzárt területen, a vatikáni parkokban lévő kutak. A szökőkutak elzárása a pápa környezetvédelemre vonatkozó tanításával összhangban történik – közölte a rádió. Meteorológusok szerint 2017 tavasza a harmadik legszárazabb tavasz volt Olaszországban.

Gazdaság:
A búzatermelők elégedettek a termés mennyiségével és minőségével is, és az árak további emelkedését várják, a malmok arra készülnek, hogy az új termésből készülő liszt árát 5-10 százalékkal megemelik – írta a Világgazdaság. Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a lapnak elmondta, hogy a tavalyi rekordévhez képest 10-15 százalékkal lesz kisebb a búzatermés, várhatóan 4,7- 5 millió tonna, a minőség pedig lényegesen jobb mint tavaly: 50-60 százalék közötti lesz az étkezési búza aránya, szemben a 2016-os kevesebb mint 40 százalékkal. A pékek egyelőre nem foglalkoznak a lehetséges áremelés kérdésével – válaszolták a lapnak a Magyar Pékszövetségnél.

Regionális Szolgáltató Központtal egészül ki Miskolcon a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. a Bosch legújabb beruházásának eredményeként, amely így Európa legnagyobb kéziszerszám gyárává vált, és a Bosch vállalatcsoporton belül is a legnagyobb. A projekt összköltsége 1,6 milliárd forint, amelyhez a kormány 358 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott. A cég és a kormány megállapodása értelmében a Bosch Miskolcon 205 munkahelyet hoz létre.

Sport:
Gulácsi tavaly a Lipcsével ezüstérmet szerzett a Bundesligában, az ESPN szerint pedig Rafa Benítez, a Newcastle edzője kinézte magának a válogatott kapusát. A spanyol edző világklasszis kapust akar, Joe Hartról és Pepe Reináról már lecsúszott, így most Gulácsit igazolná le. A Newcastle most jutott vissza a Premier League-be, története során négyszer nyert bajnokságot, hatszor pedig FA-kupát, a transfermarkt.com szerint Gulácsi piaci értéke hárommillió euró.

A Nemzeti Sport amerikai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy Németh Krisztián ismét az MLS-be kerülhet, konkrétan korábbi klubja, a Sporting Kansas, a Columbus Crew, a DC United és a New England Revolution érdeklődik iránta. Németh jelenleg az al-Garafában játszik, tavaly januárban szerződött a katariakhoz az USA-ból. Az MLS-ben jelenleg két magyar játszik, Nikolics vezeti a góllövőlistát, Sallói Dániel pedig egyre több lehetőséget kap a Kansasben.

Könnyű:

Párizsban a járványügyi szakértők 3,8 millió példányra becsülik a patkányok számát, amelyeknek 75-80 százaléka a csatornákban rejtőzik. Egy párizsi laksora átlagosan 1,75 patkány jut. Még az edzett brit rágcsálóirtók is megdöbbentek, miután macska nagyságú példányokat fognak Londonban. Párizs illetékes bizottsága már tavaly programot dolgozott ki, hogy elejét vegyék a súlyosabb következményeknek. Elszaporodásuk ugyanis a nyilvánvaló egészségügyi problémákon kívül rontja a városról kialakult esztétikai képet, és érezhető gazdasági veszteségeket is okoz. A főpolgármester, Anne Hidalgo hosszú távra tervez, tehát nemcsak irtani akarják a rossz hírű élőlényeket, hanem megelőzni, hogy visszatérjenek Párizsba. Még az edzett brit rágcsálóirtók is megdöbbentek, miután több városban, így Londonban is macska nagyságú példányokat fognak. A lassan ható csalétkek sem hatnak a patkányokra, mert olyan ellenszert termelt ki a vérük, amely hatástalanítja a mérget. Azért fajulhattak idáig az állapotok itt is, mert a patkányok szervezete már kitermelte az ellenanyagot az 1948 óta alkalmazott akkori szer, a véralvadásgátló warfarin, sőt utódai, a szuperwarfarinok ellen is.