Nyilatkozatok, események, fejlemények

Nyilatkozatok, események, fejlemények

Heisler András, a Mazsihisz elnöke Izrael Állam miniszterelnökének magyarországi látogatása kapcsán beszélt az előzményekről, valamint arról, hogy mit is kíván tenni a legnagyobb hazai zsidó szervezet, amikor találkoznak Benjamin Netanjahuval, Breuer Péter és Fazekas Ágnes előtt.

 

Az elmúlt napokban Ön többször is megszólalt, de nem vagyok biztos abban, hogy pontosan adták vissza a különböző lapok a véleményét. Így van valóban?

Az izraeli miniszterelnök látogatása előtt valóban többször is nyilatkoztam, ismertetve a Mazsihisz véleményét. Egyrészt úgy véljük, ez a mostani egy politikai látogatás, politikai jellegű megbeszélések zajlanak majd a két kormányfő, a két kormány között. Azt is gondoljuk, hogy ez a találkozó fontos a magyar kormánynak, a magyar miniszterelnöknek, hiszen ezzel is növeli a politikai legitimitását. Ugyanakkor fontos ez a találkozó az izraeli félnek is, hiszen Netanjahu miniszterelnök most négy uniós ország kormányfőjével lép kapcsolatba, növelve a saját maga támogatottságát. Mi magyar állampolgárok vagyunk egyrészt, másrészt meg zsidó emberek is, mindkét szempontot figyelembe véve csak örülni tudunk ennek a látogatásnak. Ugyanakkor a látogatás mögött vannak olyan dolgok, amelyek pozitívak, de negatívak is. Volt egy nyilatkozatsorozat, amiben a magyarországi zsidók csalódottságukat fejezték ki, leginkább a plakátkampány során elhangzott megszólalásokkal kapcsolatban.

Ezen nyilatkozatok között volt olyan is, nem Önök adták ki, amely szombaton, a Sabbatkor jelent meg, ami azért nem igazán jellemző.

Valóban, de ez csupán egy mellékzöngéje ennek az egésznek, a nyilatkozatoknak azért nagyon komoly tartalma volt. Amikor elindult a Soros-féle plakátkampány és kaptuk a jelzéseket, hogy ennek vannak olyan hatásai, amelyek nagyon rossz hatással vannak a zsidó közösségre, amikor én magam is azt tapasztaltam, hogy a zsidók elkezdtek félni, akkor írtam egy levelet a magyar miniszterelnöknek. Ebben a levélben segítséget kértem tőle, hogy állítsuk le a plakátkampányt, mert nagyon rossz hatással van a magyar társadalomra.

Úgy gondolta, hogy a plakátok egyfajta antiszemita bacilusgazdák lehetnek?

Nem, nem ezzel foglalkozom, hanem azzal, hogy milyen a hatása. Nem szeretnék foglalkozni azzal, hogy mi a szándéka, mi nem, egyszerűen a hatása az igen rossz volt. Hozzá kell tennem, ezt a véleményünket nagyon sokan, nemzetközi zsidó szervezetek is megerősítették, civil szervezetek, a Zsidó Világkongresszus, a Zsidó Európai Kongresszus, az Amerikai Zsidó Tanács és mások is. Mindezt megerősítette Izrael Állam nagykövete is, igaz, utána jött egy módosító állásfoglalás. Ez volt az, mármint a módosított állásfoglalás, ami a zsidó közösségen belül csalódást okozott, ezt egyébként majd el is mondom az izraeli miniszterelnöknek is, úgy gondolom, nem kell lakatot tenni a számra.

De azt is mondta, hogy magyarázatot is vár Netanjahutól. Milyen magyarázatot vár?

Majd biztosan elmagyarázza ezt. Eddig Izrael mindig is nyíltan deklarálta, a világban élő zsidó diaszpóra rendkívül fontos a számára, én nagyon szeretném, ha mindezt megerősíteni a miniszterelnök.

Ön előzőleg járt Izraelben is, ahol a tárgyalásai között egy emlékmű avatásán is megjelent.

Valóban, ehhez tudni kell, hogy a múlt héten kezdődött el a Maccabi Világjátékok Izraelben, a magyar delegáció a második legnagyobb a nemzetek között, ott voltam egy pár napig, egyébként ezen idő alatt is 20 érmet szereztek a versenyzőink és azóta csak növelték ezeknek a számát. A játékok keretében, a Maccabi központjában került sor az emlékmű avatására, ami a Holokausztban elpusztított zsidó sportolóknak állít emléket. Egyébként a felállításához jelentős segítséget kaptunk a Miniszterelnöki Hivataltól is.

Ez volt az örömteli esemény, de folytatott tárgyalásokat is, beszéljen ezekről is, ha lehet!

A szintén Izraelben tartózkodó Latorcai Csaba helyettes államtitkár úrral közösen tárgyaltunk egyrészt az izraeli oktatási minisztériumban, itt a magyar kormány segítségével kértünk a zsidó iskolákba héber és judaisztika tanárokat többek között.

Nemrégiben volt szerencsém beszélni Schuchmann Tamással, aki alelnöke is volt a Mazsihisznek, meg országgyűlési képviselő is volt, miniszter is volt, aki az édesanyja naplóját mutatta meg, amivel kapcsolatban elmondta, nagyon szeretné, ha ez a napló kiállításra kerülne.

Biztos jó lenne, de nem lenne szerencsés, ha a Mazsihisz elnöke döntene minden ügyben, vannak nagyszerű szakértőink, ott a Zsidó Múzeum. Ha jól tudom, akkor már Schuchmann Tamás beszélt a vezetővel.

Mi a véleménye az Erzsébetvárosban rövidesen létrejövő új múzeumról, ami egyfajta zsidó skanzen, amelyhez a kerület, az Európai Unió és a Miniszterelnöki Hivatal is jelentős támogatást nyújtott?

Ennek a helytörténeti múzeumnak, a Csányi utca 5. szám alatt lesz – nagyon nem kedvelem a skanzen szót – az ügye már régóta húzódik, meg vagyok győződve, hogy abba a színes forgatagba, amit a zsidó negyed kínál a turistáknak, az érdeklődőknek ez a múzeum is belefér, az nagyon fontos, hogy ezt a múzeumot egy jó szakember és jól vezesse.

A Mazsihisz, mint Európa egyik legnagyobb zsidó közösségének a képviselője is nagy hangsúlyt kénytelen fektetni az intézményei, a hívei biztonságára, ezzel kapcsolatban is történtek előrelépések, de mik is?

A nagyságot illetően azt tudom mondani, hogy Közép-Kelet-Európa legnagyobb, a történelmi hagyományait megtartó zsidó közössége a mienk. A biztonságot illetően sikerült felújítanunk azt a helyiséget, ahonnan tudjuk figyelni az intézményeinket országos szinten.

Ha már intézmények, akkor meg lehet állapítani, hogy ezekből a Mazsihisz áll a legjobban az összes zsidó felekezetet, szervezetet nézve, hiszen a születéstől a temetésig képesek elkísérni a zsidó embereket.

A Mazsihisznek valóban olyan az intézményhálózata, ami az ember életét végigkíséri. Van egy nagyon szép bölcsődénk, van óvodánk is, van egy nagyon komoly iskolánk, a Scheiber Sándor Iskola. Tudni kell, ezekbe az intézményeinkbe nem csak zsidó gyerekek járhatnak, nyitottak vagyunk. Van egy egyetemünk, amelyik egész Közép-Kelet-Európában unikális, az egyetemünk államilag akkreditált, így ez azt is jelenti, hogy Izraelen kívül csak Magyarországon van az, hogy a rabbidiploma államilag is el van ismerve.

A magyar kormány kinyilatkozta, hogy támogatja a körülmetélést, a kóser vágást, a magyar kormány tiltakozik olyan Izraelben készült termék megkülönböztetése ellen, amit számos európai ország nem tesz meg. Mellette a magyar kormány jelentősen támogatja az elhagyott zsidó temetők felújítását is.

Én ezeket a nemzetközi zsidó fórumokon mindig is elmondtam, elmondom, ezek pozitív dolgok, valós tények, amit szintén el kell majd mondanunk az izraeli miniszterelnöknek.

Köszönjük a beszélgetést.