Kedd éjjel jön SAVUOT a Bálint Ház Éjszakája

Kedd éjjel jön SAVUOT a Bálint Ház Éjszakája

SAVUOT – Nő és a férfi
A Bálint Ház Éjszakája

2017. május 30. kedd éjjel

Idén témánk a nő és a férfi, minden, ami ennek szűkebb és tágabb értelmezésében jelen van. Sok minden egyéb mellett arra keressük a választ, hogy mit jelent férfinak illetve nőnek lenni ma és mit jelentett őseink idejében?
Ebben segítenek nekünk a különböző zsidó vallási irányzatok képviselői, Zev Paskesz ortodox-, Deutsch Péter neológ- és Raj Ferenc reformrabbi. Darvas István rabbi és Iványi Gábor lelkész Ádámról és Éváról beszélgetnek egymással és a közönséggel.
Oltai Kata a festészet férfi- és nőábrázolásáról tart előadást. A Talmud nem csak nőknek beszélgetésben Wéber Edina arra keresi a választ, hogy vajon Isten valóban számolja-e a nők könnyeit? György Pétertől megtudhatjuk, hogyan jelenik meg a nő és a férfi a reklámokban? Petró Eszter etológushallgatót kérdezzük, mit jelent a két nem a legközelebbi rokonainknál és miben különbözik ez az emberi nemek jelentésétől?
Sőt, Nádasdy Ádámmal még nyelvészeti szempontból is beszélgetünk a nemekről. Réz Anna a nemi sztereotípiákról, Herczog Noémi a nő és férfi színpadi megjelenéseiről,Büchler Tamás a modern kor genderváltozásairól beszél majd. Fritz Zsuzsa Rut könyvét tárja elénk és Rubin Eszter Bagel című regénye alapján felolvasószínházat is láthatunk majd.

Az eseményt Toronyi Zsuzsa múzeológus Balázs Gábor eszmetörténész és Horányi Gábor fizikus vitája zárja a férfi és nő különbségéről. Az est Bácskai Júlia pszichoszínházával indul.
Az előadások hossza 45 perc. Egész éjjel lesz enni és innivaló, amennyiben követed a kóser étkezés szabályait, akkor sem lesz gondod. Az eseményen a részvétel díjtalan.
Részletes program:
web – www.balinthaz.hu/savuot
pdf – www.balinthaz.hu/BalintHaz_savuot_2017majus30.pdf

Gondoljon ránk a MAZS Alapítványra adója 1%-ának felajánlásakor!
Minden hónapban egy alkalommal délelőtt 11-órától, SalomKlubRádió „élőben” (!) a Bálint Házban! A tizennegyedik alkalom vendége mindannyiunk Bálint gazdája, Bálint Györgyvolt. A két közismert műsorvezető a Pa-Dö-Dö-s „csajok”, Falusi Mariann és Lang Györgyi beszélget vendégével.
A Bálint Ház Salom Klubja a Holokauszt túlélők, a nyugdíjasok és a középgeneráció klubja. Rendszeresen szervezünk kirándulásokat, kulturális és közösségi programokat.
Részletes információ a klubról itt található: www.balinthaz.hu/salomklub
Gyere hozzánk önkéntesnek!
Önkéntesnek lenni egyre vagányabb dolog. Több haverom vallja ugyanezt, ők velem együtt úgy gondolják, hogy bár a szabadidőnél nincs drágább kincs, mégis vannak ügyek, amikért érdemes egy részét másokra áldozni.

X. Judafest • 2017. június 9-11. • péntek-vasárnap Tizedszer költözik a Kazinczy utcába a belváros legszínesebb fesztiválja

Idén már három napon át tart a Judafest Utcafesztivál, amely ebben az évben is a Kazinczy utca és környékének ritkán látott arcát mutatja meg. A nyitottságot és sokszínűséget hirdető fesztivál idei díszvendége Európa lesz.

Pénteken és szombaton a történelmi zsidónegyed örökségébe, valamint mindennapjaiba pillanthatnak be az érdeklődők a népszerű városi sétákon, illetve a Dohány utcai zsinagógában, igazi zsidó liturgiákon keresztül.

Vasárnapra pedig izgalmas átalakuláson megy át a Kazinczy utca: szinte teljes hosszában koncertek, kirakodóvásár, kóstolók, gyerekprogramok és civil szervezetek várják az érdeklődőket, akik a Kérdezd a rabbit!-sátorban igazi és alternatív rabbiktól kérhetnek életvezetési tanácsokat. A Judafesten hagyományosan fontos szerep jut a gasztronómiának, így minőségi ételekből és italokból idén sem lesz hiány, a gasztrószínpadon pedig többek között Steiner Kristóf és Winkler Róbert várja az érdeklődőket, nemzetközi sztárvendég pedig a cseh Trombenik zenekar.

A Judafest Utcafesztivál valamennyi programjára a belépés ingyenes.

Részletes program: www.judafest.org

Tudtad?

Érdekességek a Bálint Ház Facebook oldaláról…