A holokauszt hatmillió áldozatára emlékeztek Izraelben

A holokauszt hatmillió áldozatára emlékeztek Izraelben

A holokauszt során a nácik által meggyilkolt hatmillió zsidóra emlékeztek Izrael-szerte hétfőn, az országban két percen át zúgtak a szirénák.

 
Erre az időre leállt a forgalom, az emberek abbahagyták a munkát, és néma csendben gondoltak a soá áldozataira.

A jeruzsálemi Jad Vasem Holokauszt Múzeumban tartották a központi megemlékezést vasárnap este, amelyen Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a nemzetközi közösséget bírálta.

“A világ sokszor csak tétlenül nézi a dolgokat, és nem tesz sem a népirtás, sem a tömegpusztítás ellen” – mondta Netanjahu. “Ezt láttuk és látjuk Kambodzsában, Ruandában, Szudánban és Szíriában” – tette hozzá.

A kormányfő egyúttal üdvözölte az Egyesült Államok döntését, amelynek következtében a damaszkuszi rezsim április eleji vegyifegyver-támadását egy szíriai katonai támaszpont bombázásával torolták meg.

A hétfői izraeli holokauszt-megemlékezéseken Sigmar Gabriel német külügyminiszter és Joachim Gauck volt német szövetségi elnök is részt vesz. A náci Németország a második világháború alatt mintegy hatmillió zsidót ölt meg. Izraelben 1951 óta tartják meg a holokauszt-emléknapot, azaz a Jom hásoát.