hírlevél 17-04-13 (szabadság, [email protected]ők, stb)

hírlevél 17-04-13 (szabadság, [email protected]ők, stb)

x

Radnóti Zoltán

Tiszteltjeim,

—– hagyomány

2 csodás széder estét tartottunk a zsinagógában. Egyszer felnőtteknek, majd másnap családoknak. Hosszabban és rövidebben. Ám az üzenet mindig ugyanaz: El kell mesélni gyermekeinknek, és ezáltal saját magunknak is, hogy minden nemzedéknek, sőt minden egyes embernek a nemzedéken belül (ez már 2 csoport, egyén és közösség) úgy kell saját magára tekintenie, mintha ő saját maga is rabszolga lett volna és ő saját maga is megszabadult volna az egyiptomi rabszolgaságból.Mi az oka ennek az önmagunkat sanyargató gondolatmenetnek?Miért nem adunk magunknak csodás múltat és még csodásabb jövőképet?Talán azért, hogy mindannyiunknak legyen igénye a szabadságélményre.Ha mi szabadultunk meg, akkor megtanuljuk tisztelni és becsülni a szabadságot. Még akkor is, ha ez evidencia. (Evidencia???? Apropó, mit látok a demokratikus csatornák híradóiban, rabláncon vonszolnak bíróság elé 50-60 kilós gyerekeket?) Tényleg evidencia a szabadság?Nem… Ezért kell megünnepelni évről évre és megélni a hiányát….Hogy soha el ne feledjük, a szabadság nem automatizmus. A szabadságért meg kell küzdeni. Szembe kell nézni egy egész lovashadsereggel, majd tengeren kell átkelni, végül önmagunkkal is meg kell harcolni.A szabadságért küzdeni kell. És itt lép be a nemzedék kérdése, miért is mondja a hágádá, hogy minden nemzedéknek úgy kell tekintenie önmagára… Mert ha a nemzedék nem képes erre, akkor az egyén sem tud szabad lenni. És a szabad egyének közössége, amelyik mélyről jövő vággyal vágyakozik a Teremtő által megalkotott tökéletes világra fogja meghozni a messiási kort. Vannak közös célok. De talán ez a legszebb….És azok az emberek, akik ezért nemesen “harcolnak”, ők lesznek a világ építőmunkásai..

Pészáh erről az utazásról szól. Hogy eljussunk arra a lelki szintre, hogy ne csak igényünk legyen a szabadságra, hanem tegyünk is érte.És hogy mi a szabadság? Az, hogy meg tudom valósítani, amit meg szeretnék valósítani – másokat nem bántva.
Lehetek jó. Lehetek álmodozó és lehetek szomorú. Lehetek szabad és lehetek szolga.És lehetek zsidó.Pészáh van. Te mi fogsz elérni az ómerszámlálás 49 napja alatt?
— sábát —
hetiszakasz: pészáh – félünnep
sábát: 19:13 – 20:21
rajzfilm: 


18:00: délutáni ima,
18:15: 10 perc vallásjog (tanulás Megyeri Andrással) – pészáhi törvények
18:30: szombatfogadás majd kiddus
dvár Tóra: Gál Attila
szombat reggel: 
8.30: ima tanulás
9.00: reggeli ima, majd kiddus
Dvár Tóra: Jávor Judit
és ne feledjük, a szombati kiddus után: zsidóság 1.0 és gyermek héber

—— Zsidóság 1.0
időpont: szombat: kb. 12.30téma: Pészáh vagy Jom Kipur – melyik a “nehezebb ünnep” és miért?
előadó: Radnóti Zoltán

—— héber
kezdő: csütörtök 18.30 (Irén)
gyermekhéber: szombaton, a kiddus után. kb. 12.30 (Sári)
——– Zsinagógai imádkozások a hétenáprilis 14: péntek, reggeli ima: 8.00 – pészáh félünnep (munkaszüneti nap)
április 14: péntek – esti ima: 18.00április 15: szombat – 9.00
április 16: vasárnap – reggel ima 8.00 – pészáh félünnep április 16: vasárnap – este 18.00 pészáh 7. nap beköszönteáprilis 17: hétfő – reggeli ima 9.00 – pészáh 7, napjaáprilis 17: hétfő – esti ima 18.00 – pészáh 8. napjaáprilis 18: kedd – reggeli ima: 9.00 – pészáh 8. napja – mázkir
—- sivaház a zsinagógábanA mai nap elkisértük minden élők útján Köves Péter és Köves András édesanyját, Köves Lászlóné, Keller Edit-et, Eszter bát Efrájim-ot.Mivel ünnepen és félünnepen nincs gyász, ezért a sivá csak pészáh után kezdődik el és 7 nap helyett 6 napig tart.Azaz a zsinagógábanáprilis 19-e szerdától április 24. hétfő reggelig lesz minden nap reggeli ima.szerda, csütörtök, péntek: 7.00vasárnap: 8.00hétfő: 7.00Tisztelettel kérném az urakat, hogy jelenlétükkel is támogassák, hogy egy testvérpár az édesanyja után tudjon káddist mondani.
——- Zsinagógai tanulások a héten:
péntek 17.30 – bát micva tanulásszombat 12.30 – zsidóság 1.0
vasárnap: szünet – a zsidóság alapjai  (vasárnap este ünnep köszönt ránk!)
csütörtöki 18.30 kezdő héber –
—- 7 szó a hágádából:
יְרָקות – jerákot – zöldség
אֲפִילוּ – áfilú – még csak
קְרִיאַת שְׁמַע  – kriát smá – Smá Jiszráél ima elmondása, szó szerint elolvasása
נֶגֶד – neged – valamivel szemben, valami ellen
רָשָׁע – rásá – gonosz
עֵד – éd – tanú (עֵדות: tanúságtétel)
מִּשְׁפָּטִ – mispát (tsz: mispátim): mondat, jog
—– média
– blog a homecről és a majrérólrabbi.zsinagoga.net/2017/04/09/8-teny-hogy-miert-ne-panikolj-be-peszah-elott/
– egy rövidke film rólam: