Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese hétfői napirend előtti felszólalásában

VEGYENEK RÉSZT MINÉL TÖBBEN A NEMZETI KONZULTÁCIÓN!

 

Öt nagy kérdésben nemzeti konzultációt kezdeményezett a kormány; a rezsivel kapcsolatos szabályozás állami hatáskörben tartása ügyében, az illegális bevándorlás kérdésében, a társadalmi szervezetek átláthatóságának kérdésében valamint a munkahelyteremtés és az adócsökkentés ügyében.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese hétfői napirend előtti felszólalásában elmondta: tudjuk azt, hogy ezek a kérdések Magyarország mindennapjait jelentősen határozzák meg. Sok kérdésben kellett komoly küzdelmet folytatnunk azért, hogy előrébb léphessünk.

„AZ EURÓPAI UNIÓBAN EGY BIZOTTSÁGI JAVASLAT MÁR SZÜLETETT, MELY AZ ÁRAM ÁR TEKINTETÉBEN A HATÓSÁGI ÁRMEGÁLLAPÍTÁS JOGÁT ELVENNÉ A TAGÁLLAMOKTÓL.”

Részben azért, hogy a Magyarországon jelen lévő multinacionális cégekkel szemben a kormány a szabályozási jogosultságát érvényesíteni tudja, részben pedig azért, hogy ezek a hatáskörök egyáltalán a tagállamoknál maradhassanak – fogalmazott.

Gulyás Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unióban egy bizottsági javaslat már született, mely az áram ára tekintetében a hatósági ármegállapítás jogát elvenné a tagállamoktól, és uniós hatáskörbe helyezné. Hozzátette: ezzel a lépéssel a rezsicsökkentés lehetőségét a bizottság ellehetetlenítené. A Fidesz alelnöke aláhúzta: ahhoz, hogy a rezsicsökkentés feltétele megmaradjon a magyar kormány és az Országgyűlés kezében, ahhoz ez ellen a javaslat ellen egységesen fel kell lépni, ezért arra kérjük valamennyi képviselőcsoport tagjait és a magyar állampolgárokat, hogy szólaljanak fel ebben az ügyben.

Dömötör Csaba úgy reagált: az elhibázott bevándorláspolitikát jellemzi az elhibázott strasbourgi bíróság ítélet is. Szerinte a nemzeti konzultációs részvétel kiállás az ország függetlensége mellett.