Magyar szempontból a menekült- és migrációs kérdés körül várható a legfontosabb vita

AZ ÚJ MAGYAR MIGRÁCIÓS SZABÁLYOZÁS KÖRÜL VÁRHATÓ A LEGFONTOSABB VITA

Magyar szempontból a menekült- és migrációs kérdés körül várható a legfontosabb vita az európai uniós csúcstalálkozón, ugyanis Magyarország olyan régóta sürgetett jogszabályt fogadott el, amelynek lényege, hogy még az unió területén kívül választaná külön a tényleges menekülteket és a migránsokat – jelentette ki Orbán Viktor.

A miniszterelnök Brüsszelben, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozását megelőzően csütörtökön hangsúlyozta, hogy a magyar jogszabályt érintő támadásokat ki kell védeni és be kell bizonyítani, hogy a magyar szabályozások az európai joggal összhangban vannak.

“KEZD ÁLTALÁNOSSÁ VÁLNI A KÖZÉP-EURÓPAI MEGKÖZELÍTÉS.”

Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, nem könnyű jó európainak lenni közép-európaiként, mivel a régió országainak eltérő történelmi öröksége, másfajta ösztöne van több kérdést illetően és hagyománybéli értékeinek tekintetében is.

Ezek a különbségek okozzák a migráció kérdéséhez való eltérő hozzáállást, ugyanakkor kezd általánossá válni a közép-európai megközelítés – húzta alá.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy nem volt ez mindig így, korábban a nyugati országok ellenálltak a keletről érkező javaslatoknak, “de egyre közelebb kerülünk a realitáshoz” – fogalmazott.

Egy másik kérdésre reagálva elmondta: Donald Tusk lesz az Európai Tanács elnöke, az Európai Néppárt egyetlen közös jelöltje.

A miniszterelnök kijelentette, mivel a magyar kormányzó pártok – a kereszténydemokraták és a Fidesz is – az Európai Néppárthoz tartoznak, ezért annak egyetlen közös jelöltjét fogja támogatni Magyarország. Az ezzel kapcsolatos vitákat pedig Magyarország meghagyja a lengyeleknek – tette hozzá.