A HetiTV Péntek reggeli hírei 2017,03,10

 

A HetiTV Péntek reggeli hírei 2017,03,10

Orbán Viktor miniszterelnök azt a célt tűzte ki, hogy a jogi határzár szigorításáról a parlamentben elfogadott törvényt mindenképpen meg kell védeni – mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. A tárcavezető közölte: a kormány szerint az európai joggal összeegyeztethető törvénycsomagot hagyott jóvá az Országgyűlés. Azt is mondta, hogy a jogszabály teljesíti Németország és Ausztria elvárásait, a két ország ugyanis rendszeresen kritikát fogalmazott meg amiatt, hogy továbbra is migránsok százai, ezrei érkeznek hozzájuk a balkáni útvonalról. A kormány hatvan évre rendezte Magyarország áramigényét és az alacsony áramárakat a paksi atomerőmű-beruházás révén – jelentette ki Lázár János aki ,az elmúlt 30 év legnagyobb gazdaságdiplomáciai sikereként értékelte, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta Paks II. finanszírozását.

Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint két évvel a Quaestor-ügy kirobbanása után még mindig nem lehet tudni, hol, kinél vannak a pénzügyi vállalkozás milliárdjai. Szakács László a Magyar Nemzeti Bank budapesti székháza előtt tartott sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy a két éve „összedőlt” Quaestor 220 milliárd forintnyi kárt és 32 ezer károsultat hagyott maga mögött. Hozzátette: a károsultak csak a töredékét kapták vissza a pénzüknek.

 

A Demokratikus Koalíció 2018 után, kormányra kerülve felszámolná a gyermekéhezést – mondta Vadai Ágnes. A politikus úgy fogalmazott: 2014-ben, a „nagy állami statisztikahamisítások előtt” a Központi Statisztikai Hivatal még 494 ezer mélyszegénységben gyermeket tartott nyilván, egy évvel később viszont már csak 77 ezret. „

 

A Romániában kialakult kanyarójárvány veszélyeire figyelmeztette az országba induló magyar állampolgárokat a Külgazdasági és Külügyminisztérium konzuli szolgálata. Mint írták, a Románia legtöbb megyéjében (leginkább Krassó-Szörény, Temes, Arad, Maros megyében, de már Hargita megyében is) akuttá vált a kanyarójárvány. A helyi közegészségügyi szolgálatok lehetőségeikhez mérten megtették a szükséges lépéseket a járvány megfékezéséért.

 

A lengyel kormány tiltakozása ellenére Donald Tusk marad az uniós tagállamok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a 2017. június 1. és 2019. november 30. közötti időszakban. Az elemzők szinte biztosra vették Tusk újraválasztását annak ellenére is, hogy a lengyel kormány nemrégiben váratlanul bejelentette, Jacek Saryusz-Wolski európai parlamenti képviselő személyében ellenjelöltet indít az Európai Tanács élére.

 

 

Szorosnak és bizalmasnak nevezte Oroszország és Izrael viszonyát Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában, Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt fogadva. Kiemelte, hogy a Netanjahuval folytatott találkozói rendszeressé váltak, ahogy a telefonos kapcsolattartás, valamint a két ország minisztériumai és intézményei közötti párbeszéd is. Megjegyezte, hogy az izraeli miniszterelnök zsidó ünnepek előestéjén szokott Moszkvába látogatni, s a közelgő purim alkalmából jókívánságait fejezte ki Netanjahunak és az izraelieknek. Vlagyimir Putyin kijelentette, hogy a kétoldalú kapcsolatok mellett izraeli partnerével az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet körül kialakult helyzetről is tárgyal. Netanjahu a maga részéről azt hangoztatta, hogy Oroszország fontos szerepet játszik a szunnita terrorizmus elleni harcban, ugyanakkor hangsúlyozta: hazája nem kívánja, hogy az utóbbi helyére az Irán által irányított síita terrorizmus lépjen.

Boris Johnson brit külügyminiszter jeruzsálemi és rámalláhi látogatásán megerősítette, hogy országa továbbra is a palesztin-izraeli viszály kétállami megoldását, vagyis azt támogatja, hogy Izrael szomszédságában hozzanak létre egy palesztin államot – jelentette a Jediót Ahronót. Johnson hivatalba lépése óta először utazott a térségbe, ahol elsőként Reuven Rivlin izraeli államelnökkel találkozott, aki izraeli látogatásra hívta meg az angol királyi család tagjait, hogy ezzel is emlékezetessé tegyék a Balfour-nyilatkozat megjelenésének századik évfordulóját. Ez az 1917. november 2-án kiadott, Arthur James Balfour akkori brit külügyminiszter által írt diplomáciai szándéknyilatkozat Izrael megalakulásának egyik kulcsfontosságú dokumentuma, amely „zsidó nemzeti otthont” ígért Palesztinában a térség több évszázados török uralom utáni rendezésében.

 

A brit külügyminiszter találkozott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, miután visszatért Rámalláhból, és kiemelte, hogy kormánya erősen, sziklaszilárdan támogatja Izraelt. A külügyminiszter egyúttal arra kérte a zsidó államot, hogy maradjon meg a kétállami megoldásnál, és figyelmeztetett rá, hogy minden más megoldás káros következményekkel járna mindkét oldal számára. Johnson ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Izraelnek teljes mértékben joga van a biztonsághoz, s az ország lakói védelmet érdemelnek a terrorizmussal szemben. Elismerte ennek elsődlegességét és a teljes régió stabilitása biztosításának jelentőségét.

 

Netanjahu megbeszéléseik előtt hangsúlyozta a két ország közötti gazdasági, technológiai és biztonsági együttműködés fontosságát, de elutasította a telepesekkel kapcsolatos megjegyzéseket: „nem a telepesek miatt nincs itt béke száz éve, hanem mert makacsul nem ismerik el a zsidó nép nemzetállamhoz való jogát semmiféle határok mellett sem. Ha meg akarjuk oldani a problémát, akkor a lényegét kell megoldani” – szögezte le az izraeli kormányfő.

 

Az amerikai hadsereg dróntámadással végzett Jemenben az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet egyik feltételezett helyi vezetőjével – közölte egy biztonsági forrás.A műveletet a dél-jemeni Abján tartományban hajtották végre. A célpont éppen motoron közlekedett Vádi város közelében, amikor lecsaptak rá. Az amerikai hadsereg ebben a térségben, illetve Sabva és Bajda tartományokban is fokozta légitámadásait az al-Kaida állásai ellen az utóbbi egy hétben.

 

Alig van különbség Bulgáriában a két fő politikai erő, a szocialisták és a konzervatívok támogatottsága között két héttel a március 26-ra kitűzött előrehozott választások előtt – derült ki a Gallup közvélemény-kutató felméréséből. Az adatok szerint a választók 30,2 százaléka szavazna a Bolgár Szocialista Pártra (PSB), 28,3 százalék pedig a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű jobboldali pártra. A különbség a statisztikai hibahatáron belül van – emelte ki a Gallup.

 

Kedvezőnek tartja a magyar gazdaság középtávú kilátásait, de a kockázatokra is felhívja a figyelmet a Nemzetközi Valutaalap Magyarországon tárgyaló delegációja. Megállapították, hogy az idén a magyar gazdaság mintegy 3 százalékkal növekedhet, a foglalkoztatottság tovább bővül, a bérek és a nyersanyagok árának emelkedésével pedig fokozaton felpörög az infláció. A kockázatok közé sorolták például az euróövezet gazdasági fellendülésének gyengülését, a világkereskedelem lassulását, vagy az amerikai és az euróövezeti monetáris politika normalizálását.

A Magyar Nemzeti Bank új minősítés, a „fogyasztóbarát lakáshitel” bevezetésével élénkítené a banki árversenyt. A jegybank ismertette, hogy a kamatfelárak csökkentése és a hiteltermékek átláthatóságának növelése érdekében alkotja meg az új minősítést, amelyet csak a feltételeknek megfelelő banki lakáshitel-termékek nyerhetnek el. A minősítés bevezetésével egységes feltételrendszerű, átlátható, összehasonlítható, kedvező árazású lakáshitelek terjedhetnek el a piacon.

 

A Price Waterhouse Coopers legutóbbi felmérése szerint a magyarországi vezérigazgatók bíznak abban, hogy saját cégük növekedni fog a következő egy évben – mondta Mekler Anita, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának cégtársa. A PwC szakemberei 2016 októbere és decembere között 186 hazai vállalat vezérigazgatójával készítettek interjút. A megkérdezett cégvezetők közül a többség pozitívan látja a magyar gazdaság jövőbeni fejlődését, de a világgazdaság prosperitásával kapcsolatban már kevésbé optimisták.

 

Sport:

 

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség minden erejével azon fáradozik, hogy a nyári, oroszországi Konföderációs Kupán ne legyenek a tavalyi, franciaországi Európa-bajnokságon történtekhez hasonló szurkolói rendbontások. Tavaly nyáron orosz és angol huligánok többször is összecsaptak egymással, valamint a rendőrséggel Marseille-ben, ahol a helyi szerveknek könnygázt is be kellett vetniük a rend helyreállítása érdekében. Az incidenssel összefüggésben több embert előállítottak, és voltak, akiket ki is tiltottak az országból.

 

Időjárás:

 

Újabb hidegfront vonul át az ország felett, aminek hatására, pár fokos lehűlésre, többfelé csapadékra és erős szélre is készülni kell . Pénteken napközben elsősorban az ország középső harmadán fordulhat elő több helyen eső, zápor. A Nyugat-Dunántúlon és északkeleten akár hosszabb időre is kisüthet a nap. Emellett nagy területen erős, északnyugaton akár viharos széllökésekre is készülni kell. A leghidegebb órákban plusz 2-7 fok lehet, de az éjszaka első felében az Északi-középhegység völgyeiben gyenge fagy is lehet. Napközben általában 8-11 fokig melegszik a levegő, de Szabolcsban 13, 14 fok is lehet.

Szombaton és vasárnap a többórás napsütés mellett néhol előfordulhat zápor. Szombaton még többfelé lesz erős, a Nyugat-Dunántúlon és északkeleten helyenként viharos a szél, de délutántól mérséklődik a légmozgás. Szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet általában mínusz 1 és plusz 4, a legmagasabb hőmérséklet plusz 8-12 fok között alakul. Vasárnap a minimumhőmérséklet mínusz 3 és plusz 2 fok között valószínű, a nappali maximumok várhatóan plusz 7-11 fok között alakulnak – olvasható az előrejelzésben.

 

És egy érdekesség a hétvégére:)

Bár a smiley „feltalálójának” Harvey Ball amerikai képzőművészt tartják, a manapság rendkívül népszerű hangulatjel grafikai formáit már a korábbi századokban is ismerték és használták. Cseh történészek most 18. századi levelekben bukkantak rájuk. A dél-morvaországi Zdár nad Sázavouban működő cisztercita kolostorban Bernard Hennet apát 1741-től általában ilyen jeleket tett az általa írt levelek végére aláírása mellé – közölte David Merta cseh történész, aki a jelenleg felújítás alatt álló kolostor okiratait kutatja. Merta az apát által írt olyan leveleket fedezett fel, amelyekben a mai hangulatjelek megtalálhatók.