A HetiTV Kedd reggeli hírei 2017.03.07

A HetiTV Kedd reggeli hírei 2017.03.07

Belpolitika:

A Fidesz felszólította az ellenzéki pártokat arra, hogy a keddi végszavazás során szavazzák meg a jogi határzár megerősítését célzó jogszabályokat – jelentette ki a párt kommunikációs igazgatója. Hidvéghi Balázs közölte: arra kérik az ellenzéki pártokat, hogy ne külső érdekeket, Brüsszel érdekét, ne a Soros György által támogatott szervezetek érveit vegyék figyelembe, hanem Magyarország biztonságát. Aki erre a törvényre nemmel szavaz, az egyértelműen bevándorláspárti – fogalmazott.

A Demokratikus Koalíció szerint nincs szükség 56 államtitkárra és 108 helyettes államtitkárra, helyettük inkább egy egészségügyi és egy oktatási minisztert kellene kinevezni. Oláh Lajos „brutális méretű állami vízfejről” beszélt. A független képviselő úgy fogalmazott: miközben Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bürokráciacsökkentésről „papol”, a 2010 előtti kormányokhoz képest duplájára nőtt az államtitkárok és a helyettes államtitkárok száma.

 

Az élelmiszerbiztonság és az élelmiszertermelés javítását célzó országgyűlési határozati javaslatot terjeszt a Ház elé az LMP, amelyben a miniszterelnököt is bocsánatkérésre szólítanák fel az elmaradt intézkedések miatt. Sallai R. Benedek kifejtette: tizenkilenc pontos javaslatukban a többi között hatékonyabb minőségbiztosítást és minőségellenőrzést sürgetnek, valamint a minőségi kritériumokat is tartalmazó Magyar Élelmiszerkönyv átfogó vizsgálatát.

 

Somodi Zoltán gyermekorvost indítja a Fidesz-KDNP az áprilisi zuglói időközi önkormányzatiképviselő-választáson – jelentette be Pesti Imre, a Fidesz-KDNP közép-magyarországi regionális politikai pártigazgatója, országgyűlési képviselő. A Zugló 3. számú egyéni választókerületében április 23-án tartandó időközi önkormányzati képviselőválasztás előtt tartott eseményen Pesti Imre kiemelte: olyan jelöltet indítanak, aki kötődik Zuglóhoz és életének nagy részét az itteni gyermekeknek szentelte.

 

Az MSZP szerint a kilenc évfolyamos általános iskola ismételt napirendre tűzésével a kormány a szakgimnáziumi érettségi botrányról akarja a figyelmet elterelni.   Kunhalmi Ágnes szocialista országgyűlési képviselő azt mondta: az oktatásirányítás mulasztott, mert nem mondta meg időben, hogy milyen kimeneti követelményeket várnak el a szakgimnáziumi érettségizőktől. Ugyan 2011-ben jelezték, hogy lesz egy ötödik komplex tárgy, amiből kötelező lesz vizsgát tenni, és 2013-ban megszülettek a kerettantervek is, de azt, hogy mit tartalmaz a vizsga, mit kérnek számon, elfelejtették közölni – fogalmazott.

 

Elhibázott beruházásnak nevezte Tarlós István főpolgármester a 4-es metró beruházást, amely hibás, kedvezőtlen szerződésekre épült. Az Országgyűlés gazdasági bizottságának ülésén, az Európai Csalás Elleni Hivatal beruházásról készült elmarasztaló jelentéséről szóló meghallgatásán a főpolgármester kiemelte: a tartalmilag kedvezőtlen szerződések miatt korábban a BKV és a számvevőszék is tett feljelentéseket. A beruházásnak négy vagy öt módosítása volt, ezekben szabott határidők közül egyet sem tartottak be.

 

A Nemzeti Emlékezet Bizottsága és az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára befejezte az állambiztonsági mágnesszalagok vizsgálatát, és most azt kezdeményezik, hogy oldják fel az adatok titkosságát, ha az nem sért állambiztonsági érdekeket, valamint a szalagok kerüljenek át az Alkotmányvédelmi Hivataltól az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárába a többi forrás mellé. A Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke szerint megőrzött adatállomány részben több, részben kevesebb, mint egy ügynöklista.

 

Külpolitika:

Andrew Cuomo, New York állam demokrata párti kormányzója Izraelbe utazott, ahol igyekezett megnyugtatni tárgyalópartnereit arról, hogy az Egyesült Államokban nincs helye az antiszemitizmusnak. Cuomo izraeli utazása váratlan volt, s a politikus elsősorban az Egyesült Államokban elszaporodó antiszemita incidensek miatt látogatott a zsidó államba, ahol egyúttal gazdasági együttműködésről is tárgyalt. A kormányzó látogatásának előzménye, hogy az Egyesült Államokban több városban megszentségtelenítettek izraelita temetőket, és fenyegetések értek zsidó közösségi központokat és iskolákat. Cuomo kormányzó ezt szombaton egy manhattani zsinagógában, majd vasárnap Jeruzsálemben is elítélte.

 

New York kormányzója – aki népes kísérettel látogatott Izraelbe – találkozott Izrael államfőjével, Reuven Rivlinnel, és miniszterelnökével, Benjamin Netanjahuval is, valamint együttműködési megállapodást kötött egy amerikai és egy izraeli kutatóintézet között. Amerikai kommentárok szerint a vizit egyik célja az volt, hogy érzékeltesse Andrew Cuomo diplomáciai érzékét és tárgyalókészséget is. Cuomo ugyanis nem cáfolja a híreket arról, hogy a 2020-ban esedékes elnökválasztáson harcba száll a demokraták elnökjelöltségéért.

 

Várhatóan találkozik a zsidó telepek ellen kampányoló Béke Most szervezet képviselőivel Boris Johnson, brit külügyminiszter – értesült a The Jerusalem Post. A brit külügyminiszter kedd este érkezik majd Izraelbe, és szerdán Jeruzsálem külső részén találkozhat Lior Amichai-val, a szervezet vezetőjével. Johnson tárgyalásokat folytat majd Benjamin Netanjahu miniszterelnökkel, de Ramallahba is ellátogat majd, ahol a palesztin hatósággal egyeztet majd. A brit külügyminiszter legutóbb tavaly szeptemberben járt a zsidó államban, akkor Simon Peresz temetésén vett részt.

 

Irán felelős Izrael biztonsági problémáinak a 80 százalékáért – mondta Benjamin Netanjahu. A The Jerusalem Post biztonsági forrásokra hivatkozva azt idézte a miniszterelnöktől, aki a zsidó állam Buenos Aires-i nagykövetségét 25 évvel ezelőtt ért terrortámadásra emlékezett, hogy a támadás óta Izrael sokkal erősebb lett. A kormányfő szerint az akkori akció mögött egyértelműen Irán állt. A támadásban 29-en vesztették életüket, és 250-en megsebesültek.

 

A Trump-adminisztráció óvta az egyoldalú lépésektől Izraelt Judeában és Szamáriában – mondta Avigdor Liebermann védelmi miniszter egy parlamenti bizottság előtt. Az Israel Hayom tudósítása szerint a politikus azt mondta, hogy direkt üzenetet kaptak Washingtonból, miszerint a zsidó állam ciszjordánai szuverenitásának a biztosítása válságot okozna az Egyesült Államokkal. A védelmi miniszter arról is beszélt, hogy az érintett területeket annektálása óriási megterhelést okozna a költségvetésnek, és ezáltal az izraeli polgároknak

 

Magyarország támogatja az európai védelmi együttműködés megerősítését, egy közös európai hadsereg létrehozásáról szóló tervezet elkészítését és azt a törekvést, hogy Európa képes legyen szomszédságában béketeremtő és békefenntartó missziók működtetésére, műveletek végrehajtására – jelentette ki Szijjártó Péter. Elmondta, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt tömeges és ellenőrizetlen bevándorlási hullám a terrorfenyegetettség soha nem látott erősödésével járt, amely azt követeli meg, hogy az unió a politikájának középpontjába a kontinens és lakóinak biztonságát állítsa.

 

Alain Juppé korábbi miniszterelnök Bordeaux-ban megerősítette: nem lesz jelölt a tavaszi francia elnökválasztáson, akkor sem, ha Francois Fillon „nyakassága zsákutcába vezet”. „Országunk beteg” – mondta Juppé. „Nekem már túl késő, de Franciaországnak még nem” – tette hozzá a republikánus politikus, aki számos kormányban töltött be miniszteri tisztséget, Jacques Chirac köztársasági elnök idejében pedig kormányfő is volt. A 2007-2012 közötti Fillon-kormány konzervatív ex-külügyminisztere úgy látja, pártjának hívei új arcokat akarnak, mert a jelenlegi politikusok képtelenek egyesíteni a tömörülést és a szavazói bázist.

 

A német kormány visszautasította Recep Tayyip Erdogan török államfő kijelentését, miszerint a nácizmust idéző gyakorlat, hogy több német városban helyi illetékesek megakadályozták török miniszterek kampányrendezvényeit. A szövetségi parlament pártjainak körében élesebben bírálták a török államfő kijelentéseit. A kormányzó kereszténydemokraták és az ellenzéki Zöldek részéről is úgy vélték, Erdogan elfogadhatatlan megnyilvánulásainak az a magyarázata, hogy meglehetősen tart az államfői jogkör kiterjesztéséről szóló alkotmánymódosításról kiírt áprilisi népszavazás sikertelenségétől.

 

A horvátok kevesebb mint három százaléka érzi magát még mindig jugoszlávnak – többek között ez derül ki a kutatásból, amely arra kereste a választ: hogyan változott az egykori jugoszláv államok helyzete a felbomlás óta – írja egy horvát lap, a Jutarnji Vijesti. Szerbiában ez az adat még mindig 31 százalék. Boszniában 19, Montenegróban 28, Macedóniában 14 százalék érzi magát még mindig jugoszlávnak.

 

Donald Trump aláírta azt a rendeletet, amellyel újra korlátozza a beutazást az Egyesült Államokba – jelentette be tanácsadója, Kellyanne Conway. Az új korlátozó rendeletre azért van szükség, mert az amerikai elnök előző döntését felülírta egy szövetségi bíróság. Az eredeti jogszabály felfüggesztette az Egyesült Államok menekültügyi programját és megtiltotta a beutazást hét muszlim többségű országból. Emiatt tumultuózus jelenetek játszódtak le a repülőtereken, érvényes vízummal rendelkező utasokat fordítottak vissza, teljes volt a fejetlenség – írja a BBC.

 

A többsebességes Európa beindítását szorgalmazta Versailles-ban tartott találkozóján Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia államfő, Paolo Gentiloni olasz és Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök. „Az egység nem jelent egyformaságot. Ezért szorgalmazom, hogy az együttműködéseknek legyenek új formái, új programokkal, amit differenciált együttműködéseknek nevezünk” – mondta Francois Hollande a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulós ünnepségének előkészítésére a négy ország vezetőjének részvételével rendezett munkavacsorát megelőzően.

 

Gazdaság:

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy magyar állami támogatást kapjon a paksi atomerőmű bővítése. A bizottság vizsgálata során megállapította, hogy a két új paksi nukleáris reaktor megépítéséhez nyújtott magyar pénzügyi segítség állami támogatást tartalmaz. A bizottság jóváhagyta a támogatást az uniós állami támogatási szabályok alapján, miután Magyarország kötelezettséget vállalt a versenytorzulás korlátozására.

 

A lakosság pénzügyi tudatosságát előmozdítani hívatott nemzeti stratégia még a nyár előtt a kormány elé kerül – mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára. Kiemelte: a nemzeti stratégia célja, hogy több évre előretekintve alakítsa ki azt a széleskörű programot, amelynek révén a lakosság csaknem minden rétege – az iskoláskorúaktól az időskorúakig – az alapvető pénzügyi ismeretek birtokába juthat, hogy felkészültebben és magabiztosabban igazodjon majd el a pénzügyi termékek és szolgáltatások sokszor bonyolult világában.

 

Romániában lakosonként alig három centiméternyi autópálya épült 1989 óta, háromszor kevesebb mint Bulgáriában és hatszor kevesebb mint Magyarországon – derült ki a Románia Libera elemzésből. Romániában 730 kilométernyi autópályán lehet közlekedni, ebből 570 kilométer épült a rendszerváltás óta eltelt több mint negyed évszázadban mintegy 14 milliárd lejes (csaknem 1000 milliárd forint) költséggel. Az ország állandó lakossága a legutóbbi népszámlálás szerint 19 millióra csökkent, ebből a lap azt is kiszámolta, hogy minden lakos 736 lejt fizetett – a romániai minimálbér felét – a rá eső három centiméternyi autópályára.

 

Sport:

Laura van der Heijden személyében világbajnoki és Európa-bajnoki ezüstérmes holland válogatott jobbátlövőt szerződtetett a Ferencváros női kézilabdacsapata. A zöld-fehér klub honlapjának beszámolója szerint a 26 éves játékos a dán Esbjergből igazolt Budapestre. A 169-szeres válogatott, balkezes Heijden egy plusz egyéves szerződést kötött a Ferencvárossal.

 

Az ausztriai Krieglachban, a Hallenmasters Kupán lépett pályára a hétvégén az MTK Budapest 2008-as születésű labdarúgócsapata. Bár a kék-fehérek egy villámgyorsan bekapott góllal kezdték a torna legelső meccsét, ez nem törte meg a fiúk lendületét, akik meg sem álltak a végső győzelemig – írta az MTK honlapja.

 

A török Tayfun Korkut lett a Bayer Leverkusen labdarúgócsapatának új vezetőedzője. A 42 éves szakember a szezon végéig szóló szerződést kötött a német klubbal. A korábbi török válogatott futballista már dolgozott hazája válogatottjánál másodedzőként, 2014 és 2015 között a Hannovert irányította, legutóbb pedig a másodosztályú Kaiserslautern együttesénél tevékenykedett.

 

Időjárás és könnyű:

Kedden többnyire erősen felhős lesz az ég, legfeljebb északon szakadozik fel átmenetileg a felhőzet, ott némi napsütés is lehet. Az ország déli felén többfelé, másutt helyenként fordulhat elő eső, zápor. A néhol még erős északnyugati, nyugati szél éjszakára mérséklődik, majd kedden az északi, északkeleti szél főként a Dunántúlon többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben lesz a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 8 és 13 fok között várható.
Elsőre furcsának tűnhet, de a bombák néha segíthetnek az élet kialakulásában. Hazánkban ugyanis a második világháborús robbanóeszközök tölcséreiben olyan tavak alakultak ki, melyekben igen ritka sósvízi élőlényeket találni. Vad Csaba, az ausztriai vízi ökológiai kutatóközpont, a WasserCluster Lunz szakértője szerint bár a bombatölcsérek alapvetően természetellenesek, mégis segíthetnek a természet megóvásában – éppen úgy, mint az elsüllyedt hadihajók és tengeralattjárók, melyek az óceán mélyén mesterséges korallzátonyokká alakultak. A Pest megyei Apaj környéke a második világháború alatt a pontatlan légitámadás áldozata lett. A bombázás a település közelében található repülőteret érintette, sok robbanóeszköz azonban célt tévesztett, hatalmas gödröket hozva létre. Ezen kráterekben később összegyűlt a víz, így mára több mint száz apró tavat találni Apaj mellett. Hasonló, bombatölcsérekben kialakult állóvizeket egyébként a Föld számtalan pontján lehet felfedezni.